digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Podjela Sirije na tri federalne jedinice?

Autor: Ajša Hafizović Hadžimešić April 07, 2016 0

Moskva - Nakon objavljivanja američko-ruskog sporazuma o primirju,  ruski list Gazeta objavio je planove o budućnosti Sirije koji vode njenoj podjeli na tri federalne jedinice. „Sirija će, najverovatnije, biti podijeljena na tri jedinice federalne države. O tome se već pregovara“, rekla je u intervjuu za Informativnu agenciju sirijskih Kurda Alham Havar Ahmed, iz vrha prokurdske sirijske partije Demokratski savez.

 

Ahmedova je istakla da je decentralizacija Sirije potrebna za prekid sukoba u kojem učestvuju snage predsjednika Sirije Bašara al-Asada, njegovi saveznici i opozicione grupe. 

„U razgovorima o budućnosti Sirije, uključujući i one koje su izrekli strani predstavnici, podrazumijeva se formiranje tri federalne jedinice u ovoj zemlji. SAD i Rusija, također, zastupaju ovakav stav“, izjavila je Ahmedova uz napomenu da će promjenom uređenja Sirija biti podijeljena na južni, centralni i sjeverni dio, kao i da će svaki region imati sopstveni parlament.

„Danas se federalizacija čini kao najrazumniji izlaz iz sirijskog sukoba“, kazala je Ahmedova pojašnjavajući da bi federalne jedinice činili Kurdi, koji su u januaru proglasili autonomiju Rudžava, vlada Bašara al-Asada, koja ima apsolutnu podršku šiijske, alavijske, hrišćanske i drugih manjina i sunnita, koji su činili oko 80 posto stanovništva Sirije prije rata, a danas predstavljaju većinu u opozicionim grupama koje se bore protiv Asadovog režima. 

U drugoj fazi bi se trebale udružiti snage ovih federalnih regija u borbi protiv ISIL-a.

Prema pisanju ruskog lista Gazeta „Federacija koja bi podsjećala na sistem nametnut u BiH, će biti formirana u najskorijoj budućnosti, a rat protiv ISIL-a bi bio nastavljen u narednih godinu-dvije, ako se uspije očuvati primirje između navedenih grupacija“.

Sirijski ambasador u UN Bašar Džafari ranije je odbacio najavu sirijskih Kurda o proglašenju federalne regije u sjevernoj Siriji rekavši da je smisao razgovora u Švicarskoj da se priča o jedinstvu Sirije i načinima zaštite njenog teritorijalnog integriteta.

„SAD neće priznati nikakvu autonomnu ili poluautonomnu regiju na sjeveru Sirije“, rekao je glasnogovornik State Departmenta Mark Toner, uz napomenu da narod Sirije treba sam da izabere svoju budućnost.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine