digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Savjeti za nastavnike u Britaniji: Ne prisiljavajte djecu da ne poste

Autor: Avgust 12, 2016 0

London - Udruženje škola i koledža u Velikoj Britaniji (ASCL) uputilo je smjernice nastavnicima u školama kako trebaju da se ponašaju prema učenicima muslimanima koji poste

Škole su ovim putem upozorene da ne savjetuju ili naređuju djeci da ne poste tokom ispitnih rokova, uz napomenu da djeca koja su bolesna imaju pravo da prekinu post. „Vaša intervencija je legitimna samo ako je sigurnost učenika u opasnosti“, stoji u ovim praktičnim savjetima za nastavnike.

Do izdavanja ovih savjeta je došlo nakon što je protekle godine BuzzFeed News objavio da je učenicima u četiri škole zabranjeno da poste tokom ramazana. Nekima od njih je odobreno tek nakon dopuštenja upravitelja škole.

U savjetima se, između ostalog, preporučuje prilagodba učenicima postačima u odabiru vremena za ispit (da li im više odgovara prije podne ili poslije podne), oslobađanje od sportskih aktivnosti i prisustva u kantinama tokom ručka, pokazivanje senzibiliteta u odabiru vremena za organiziranje završnih svečanosti i slično.

 

« Oliver Roy: Vrijeme je za novu generaciju muslimanskih intelektualaca Obama: Ramazan podsjeća ljude na njihove obaveze i odgovornosti da štite dostojanstvo svakog čovjeka »
nazad na vrh