digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Obama: Ramazan podsjeća ljude na njihove obaveze i odgovornosti da štite dostojanstvo svakog čovjeka

Autor: Avgust 12, 2016 0

Washington - U ramazanskoj poruci američkog predsjednika Baracka Obame se ističe da Sjedinjene Države moraju učiniti više kako bi pomogle muslimanima koji su zbog nasilja i ratova izbjegli sa svojih ognjišta.

„Mnogi muslimani nisu u mogućnosti da u komforu vlastitih domova dočekuju ramazan, niti će bajramske radosti moći dijeliti sa svojom djecom i najmilijim. Svi moramo nastaviti ulagati napore kako bismo umanjili bol i patnju tih porodica“, poručio je Obama.

Ističući kako mjesec ramazan podsjeća ljude na njihove pojedinačne i kolektivne obaveze i odgovornosti da štite dostojanstvo svakog čovjeka, Obama je kazao kako će SAD nastaviti pružati dobrodošlicu svim imigrantima.

Obama je ranije pozvao američku administraciju da do oktobra primi 10.000 izbjeglica, ali je zbog oštrih mjera sigurnosti do sada primljeno svega 2.500 osoba.“ Ne smijemo zaboraviti milione ljudi koji su zbog sukoba i progona napustili svoje domove širom svijeta i u našem vlastitom dvorištu“, navodi se u Obaminoj ramazanskoj poruci.

Američki predsjednik je ovom prilikom, također, pozvao američku javnost da ne prihvata antimuslimanske poruke republikanskog pretendenta za predsjedničkog kandidata Donalda Trumpa, napominjući da čvrsto stoji uz muslimansku zajednicu Sjedinjenih Država, kao i da neće dozvoliti da zli glasovi podijele američku javnost i ograniće vjerske i druge slobode u društvu.

Ramazansku poruku svim muslimanima svijeta uputio je i američki državni sekretar John Kerry.

 

« Savjeti za nastavnike u Britaniji: Ne prisiljavajte djecu da ne poste UN: Od 2014. u Sredozemnom moru se utopilo više od 10.000 osoba »
nazad na vrh