digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Luksemburg: Bajrami u znaku srebreničkog genocida

Autor: Avgust 13, 2016 0

Sjever Luksemburga, tačnije grad Wiltz i njihov Kulturni centar bili su 9. jula domaćini višesatne manifestacije u organizaciji Islamskog kulturnog centra Sjever . Program se sastojao od komemorativnog časa posvećenog genocidu u Srebrenici, prezentacije mekteblija povodom završetka mektebske godine i kulturno-umjetničkog dijela u kojem su nastupili izvođači ilahija i kasida i Prvo bošnjačko pozorište u dijaspori sa predstavom „Šta me snađe“.

Almir Mehonić, predsjednik Organizacionog odbora ove manifestacije, u svom obraćanju povodom genocida u Srebrenici je naglasio da za Bošnjake Srebrenica nije samo obično ime grada već paradigma njihove historije i da zato za Bošnjake svaki juli miriše Srebrenicom i da se juli se na bosanskom kaže Srebrenica.

„Nažalost, još su uvijek preglasni negatori genocida. Nažalost, narod koji je glavni krivac za genocid u Srebrenici još se nije suočio sa svojom prošlošću, još uvijek nije doživio katarzu. Ovih dana je na stotine skupova širom svijeta koji su posvećeni genocidu u Srebrenici. Samo pojedinci iz našeg komšijskog srpskog naroda učestvuju na ovim komemoracijama. Zbog čega? Zato što se u Srbiji još uvijek, u ogromnoj većini slučajeva, genocid smatra kao nužna i sveta stvar, kao herojstvo, kao junaštvo“, rekao je Mehonić.

On je napomenuo da prema zvaničnim podacima Fonda za humanitarno pravo iz Beograda, u Srbiji danas živi 3.000 osoba osumljičenih za teške zločine u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i na Kosovu. A bivši tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević, pred kraj mandata je izjavio da, samo u Beogradu, živi 80 osumnjičenih za ratne zločine.

„Ako je ovako stanje da li možemo govoriti o pomirenju, da li možemo otvarati nove stranice u našim odnosima i da li Bošnjaci trebaju da pružaju ruku pomirenja? Izvinjenje se ne traži, već se ono nudi i ono je krajnja faza spoznaje krivice, krajnja faza katarze. „Nemoj prodavati ogledala u čaršiji slijepih i nemoj pjevati pjesme u čaršiji gluhih“, rekao bi Rumi“, istakao je Mehonić.

On je na kraju svog obraćanja zahvalio Parlamentu Luksemburga koji je prošle godine usvojio Rezoluciju o osudi genocida u Srebrenici i pokrenuo inicijativu prema luksemburškim vlastima da shodno ovoj Rezoluciji luksemburškog parlamenta i shodno velikom broju Bošnjaka koji žive u ovoj državi Beneluxa, obezbijedi se prikladno mijesto i izgradi spomen obilježje posvećeno genocidu u Srebrenici.

Imam ovog Centra Dženan ef. Dreković je predstavio najmlađe polaznike vjerske pouke, a mektebski hor pod upraviteljstvom Seada Murića je izveo kolaž ilahija.

Prvo bošnjačko pozorište u dijaspori je odigralo predstavu za koju je scenario i režiju uradila Binasa Hajrović, a koja govori o čestim tužnim sudbinama Bošnjaka u dijaspori i onih koji ostaju da ih čekaju u domovini.

Na kraju skupa je nastupio hfz. Aziz Alili sa izvedbama ilahija sa novog albuma, kao i bračni par Ahmed i Emina Žiga iz Njemačke i gosti iz Novog Pazara - Ajša Torbić i Dina Bogućanin.

Predsjednik Islamskog kulturnog centra Velid Jusufović se zahvalio velikom broju Bošnjaka koji su došli da prate program i naglasio da će očito naredne manifestacije morati da se održavaju u većem prostoru zbog prevelike gužve i velike zainteresovanosti ovdašnjih Bošnjaka.

Na kraju skupa vrijedne hanume su priredile bajramsku sofru za sve goste i prisutne.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine