digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Steinmeier: Pad Halepa neće okončati rat u Siriji

Autor: Ajša Hafizović-Hadžimešić Decembar 20, 2016 0

Berlin - Njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier je izjavio da Rusija ne bi trebala imati iluziju da će se padom Halepa okončati rat u Siriji, prenijela je Anadolu Agency (AA).

Govoreći u Berlinu na konferenciji za štampu Steinmeier je naglasio da vojne pobjede režima Bašara al-Assada protiv naoružanih opozicionih snaga u istočnom Halepu neće okončati sukobe.
„Sukobi neće stati, nastaviće se u drugim dijelovima Sirije“, kazao je Steinmeier.
On je ponovio svoj poziv na prestanak napada na istočni Halep uz napomenu da je potreban povratak političkim raspravama o budućnosti Sirije.


Izrazio je ozbiljnu zabrinutost zbog nedavnih izvještaja o nasilju i ubijanju civila u istočnom Halepu, nakon što su režimske snage ušle u područja koja su bila pod kontrolom opozicije.
Kako govore procjene od strane izvora koji se nalazi u gradu, tokom posljednjih 27 dana u napadima sirijskog režima i njegovih saveznika na području istočnog Halepa ubijeno je 990 civila.  
Francuski ministar vanjskih poslova Jean-Marc Ayrault je izjavio da se zločini u Halepu i ostatku Sirije moraju istražiti i kako se ne smije dozvoliti da odgovorni prođu nekažnjeno. Premijer Francuske Bernard Cazeneuve je sa svoje strane rekao da bi se barbarski zločini sirijskog režima u Halepu mogli tretirati i kao ratni zločini i kao zločini protiv čovječnosti.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine