digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Power: Halep kao Ruanda i Srebrenica

Autor: Ajša Hafizović-Hadžimešić Decembar 19, 2016 0

New York - Američka ambasadorica u UN-u Samantha Power optužila je Rusiju i Iran da pomažu Bašaru al-Assadu u činjenju zločina u Halepu, te poručila kako će stradanje toga grada i njegovih stanovnika svima ostati mrlja na savjesti.

„Halep će ostati mrlja na našoj savjesti, baš kao što su to Ruanda i Srebrenica“, rekla je Power. „Da li Assad i njegovi saveznici imaju imalo stida?“, upitala je američka ambasadorica.
Prethodno je, u ime Sjedinjenih Američkih Država, pozvala da se međunarodnim posmatračima omogući pristup Halepu kako bi nadgledali evakuaciju civila dok iz tog grada stižu izvještaji o pogubljenjima koje izvode snage sirijske vlade.
Ona je na vanrednom sastanku Vijeća sigurnosti upozorila da bi posmatrači „trebali nadgledati sigurnu evakuaciju ljudi koji žele otići, ali koji se opravdano boje da će biti upucani na ulici ili odvedeni u jedan od Assadovih gulaga ako to pokušaju“.
“Osvajanje Halepa, neizmjerno veliki gubitak života, žena i djece i razaranje, a nismo ni blizu kraju ovog okrutnog sukoba”, saopćio je visoki predstavnik Un-a za ljudska prava Zeid Ra’ad al-Husejn.
U isto vrijeme Turska je najavila da će postaviti šatorski grad za prihvat 80 hiljada izbjeglica iz ovog nekada najvećeg grada u Siriji. U Turskoj se trenutno nalazi oko 2,7 miliona Sirijaca, zbog čega je zamjenik turskog premijera Mehmet Simsek na Twitteru napisao da je njegova država dom za najviše izbjeglica na svijetu.


Otpor u Halepu završio je 13. decembra pristankom opozicije da se tokom primirja povuče iz grada nakon godina borbi i mjeseci žestokih bombardiranja i opsade. Razbijanjem otpora u Halepu sirijski predsjednik Bašar Al-Assad i njegova koalicija u kojoj se nalaze ruske vazduhoplovne snage i milicije koje podržava Iran su najavile najveću pobjedu u tom građanskom ratu, izvještavaju agencije.
Prije desetak dana u Ankari su održani tajni pregovori o Halepu između turskih i ruskih zvaničnika, izvijestile su agencije.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine