digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

FIBA dozvolila igračima i igračicama da nose hidžab

Hong Kong - Početkom maja u Hon Kongu je održan Kongres Svjetske košarkaške federacije (FIBA) u čijem radu su učestvovali predstavnici 139 nacionalne federacije. Na kongresu je odobrena  ranija odluka  Centralnog odbora FIBA-e kojom se dozvoljava igračima i igračicama da na košarkaškim utakmicama nose pokrivala za glavu, a koja stupa na snagu od 1. oktobra 2017. godine.

To znači da će od tog datuma svi košarkaši i košarkašice, pod određenim uvjetima, moći nositi pokrivala za glavu, kao što su hidžab, turban i jarmulka.

“Novo pravilo dolazi kao rezultat činjenice da tradicionalno oblačenje u nekim zemljama, koje podrazumijeva prekrivanje glave ili dijelova tijela, do sada nije bilo kompatibilno s prethodnim pravilom FIBA-e o pokrivalima za glavu“, saopćeno je iz svjetske kuće košarke.

Prema ovim novim pravilima pokrivala moraju biti crna, bijela ili iste boje kao timski dresovi, ne smiju pokrivati bilo koji dio lica u potpunosti ili djelomično i ne smiju imati elemenata za otvaranje ili zatvaranje oko lica ili vrata, ne smiju biti opasna za igrača koji ga nosi ili za druge igrače na parketu i da pokrivala nemaju nikakve istaknute dijelove na svojoj površini.

FIBA je proces revizije pravila vezanog za pokrivala za glavu i tijelo pokrenula 2014. godine kada je Indira Kaljo, profesionalna košarkašica bh. korijena, pokrenula inicijativu na osnovu koje je Glavni odbor Svjetske košarkaške federacije (FIBA) dozvolio igračicama i igračima da nastupaju noseći turbane i hidžabe.

U periodu od dvije godine bilo je dozvoljeno testiranje u određenim nacionalnim takmičenjima. U januaru ove godine Centralni odbor je dobio izvještaj, nakon čega je odlučeno da se dozvoli promjena pravila. 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine