digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Erdogan: Vratiti praksu surre alaylari

U povodu pet stoljeća od dolaska Svete zaostavštine (Mukaddes Emanetler) u Tursku u Istanbulu je održan seminar pod nazivom U svjetlu svete zaostavštine, izvještava AA.

Mukaddes emanetler je sveta zaostavština, odnosno predmeti i stvari koje su pripadale poslaniku Muhammedu, a.s., i njegovim prijateljima, a koje je po osvajanju Egipta 1517. godine u Tursku donio Yavuz Sultan Selim i koje se i danas čuvaju u posebnim prostorijama u muzeju Topkapi Saray u Istanbulu.

“Velika je čast našeg naroda čuvanje svete zaostavštine. Iskreno, mislim da niti jedan drugi narod to bolje i časnije ne bi ni radio od nas”, kazao je Erdogan i dodao da je šest stoljeća duga tradicija slanja pomoći siromašnim hodočasnicima hadža iz Istanbula ponajbolji pokazatelj srdačnosti i velikodušnosti turskog naroda.

Podsjetivši da je ta osmanska praksa slanja pomoći pod nazivom surre alaylari prekinuta 1924. godine, te da se ta praksa treba obnoviti.

“Smatram da moramo razmisliti i obnoviti tu lijepu tradiciju. Učešćem cijelog naroda možemo osnovati fond i mehanizam kojima ćemo tokom tri odabrana mjeseca dopremati svu potrebnu pomoć siromašnim vjernicima koji iz svih krajeva svijeta dolaze u Mekku i Medinu”, kazao je Erdogan dodajući da je stabilna i prosperitetna Turska i dalje vodilja za stabilnost cijelog islamskog svijeta i izvor nade za svakog ugroženog čovjeka.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine