digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Izbor karijere: Poslovi budućnosti

Autor: E. Subašić Juli 31, 2020 0

Iako bi svako volio raditi ono što voli, u izboru dobrog posla treba uzeti u obzir podatke i mišljenja stručnjaka i stranica koje se bave analizom tržišta rada, a nakon iskustva s pandemijom koronavirusa ovakve analize su još aktuelnije

Općeprihvaćeno je da osobe s diplomom visokog obrazovanja mogu očekivati bolji posao, što se nerijetko poistovjećuje s lakšim radom i boljom platom. Međutim, u budućnosti, kako ukazuju stručnjaci, to neće biti zlatno pravilo, što je očigledno već i danas. Zapravo, u današnje vrijeme događa se upravo suprotno: veliki je broj poslova preopterećen zbog količine prijavljenih diplomanata. Do juna 2017. Eurostatova statistika zaposlenosti ukazala je na postotak nezaposlenosti od 19,2% za nedavno diplomirane studente u dobi od 20 do 34 godine. Stoga su neki od najtraženijih poslova u slijedećem desetljeću povezani s radom koja ne zahtijevaju visoko obrazovanje, kao što je programiranje te brojni poslovi koje obavljaju tzv. kućni majstori: vodoinstalateri, stolari, keramičari, majstori za plin itd. Iako se ovi podaci odnose prvenstvo na zemlje Zapadne Evrope i neke najrazvijenije zemlje i građani BiH su svjedoci da su ova zanimanja vrlo dobro plaćena te je sve veći broj ljudi koji samostalno obavljaju ove poslove. 

Kada je riječ o industrijama koje otvaranu nove profile poslova, prema podacima stranice za karijere LinkedIn u Njemačkoj i Holandiji na prvom mjestu jeste informacijska tehnologija i IT usluge, na drugom kompjutersko programiranje i na trećem Internet industrija. 

Nije jednostavno odrediti koji su poslovi u budućnosti obećavajući kada je riječ o sigurnosti, uslovima i prihodima što neki smatraju glavnim obilježjima  u izboru najboljih poslova. Međutim, u ovom tekstu analizom mišljenja različitih stručnjaka i stranica posvećenih istraživanju tržišta rada na globanom nivou, a uzimajući u obzir specifičnosti naprednih zemalja koje otvaraju podružnice i u manje razvijenim zemljama, istaknut ćemo dvije najperspektivnije oblasti.  

Medicina

Jedna od najperspektivnijih oblasti jeste medicina i u svijetu se još uvijek doktor stavlja na prvo mjesto istaknutih poslova. U ovoj oblasti, kao i u svakoj drugoj, postoji razlika između stručnjaka u radnom i materijalnom statusu i to nerijetko ovisi od države do države. U većini slučajeva najviše su cijenjeni hirurzi. U nekim državama među prva dva zanimanja su i stomatolozi, kojih ipak u drugim državama, poput BiH, ima znatno više i cijene njihovih usluga su znatno niže. Doktori stručnjaci u određenoj oblasti, poput onkologije, hematologije, kardiologije i slično u boljem su položaju nego doktori opće prakse itd. Međutim, izbor medicine umnogome je određen afinitetom onoga ko bira put obrazovanja u ovoj oblasti koji, treba naglasiti, nije nimalo jednostavan i pored dugogodišnjeg školovanja zahtijeva i cjeloživotno učenje i internacionalno usavršavanje. Naravno, lakši put u svijetu medicine ima medicinsko osoblje koje je na ispomoći stručnjacima kao što su medicinske sestre i tehničari. Medicina je na mnogim listama najboljih poslova i iz razloga što je ova oblast nužna u svim zemljama, bez obzira na  razvijenost zemlje, za razliku od, naprimjer, stručnjaka u informatici ili cyber tehnologiji te što stručnjak u ovoj oblasti uz nužno usavršavanje svoju karijeru može nastaviti u drugoj zemlji. U nekim zemljama, kao što je BiH, doktori napuštaju svoja radna mjesta jer nisu dovoljno plaćeni, dok u drugim državama, npr. u Njemačkoj, napuštaju radna mjesta i odlaze u Švicarsku gdje su znatno više plaćeni nego u svojoj domovini. Kako god, doktore treba cijeli svijet.

Cijeli tekst u printanom izdanju.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine