digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Medresa u Cazinu: Ispraćena najbrojnija generacija

Autor: H. Nesimović Maj 12, 2015 0

Deveti maj 2015. ili 20. redžeb 1436. h. godine ostaće upisan u historiju medrese Džemaludin Čaušević u Cazinu. Na taj dan ona je ispratila 20. jubilarnu generaciju maturantica i 75. generaciju maturanata.

Ovu generaciju činila su 4 odjeljenja sa ukupno 98 učenika i učenica od kojih je 33 odličnih, skoro jedna trećina. Ovom svečanom događaju prisustvovale su brojne ličnosti i uposlenici IZ-e, te predstavnici društvenog, političkog i kulturnog života s područja Unsko-sanskog kantona i BiH.

Nakon proučenog odlomka iz Kur'ana i uvodnih riječi brojnom auditoriju u svojstvu domaćina se obratio direktor medrese Salih ef. Dervić. Poslije direktora, u među pauzama programskog dijela, govorili su bihaćki muftija Hasan ef. Makić i prof. Ismet Veladžić izaslanik reisu-l-uleme mr. Huseina ef. Kavazovića. Prof. Veladžić je između ostalog spomenuo reisa Čauševića, ne da bi istakao kako je bio najsvjetlija i najmarkantnija ličnost Bosne s kraja 19. i prve polovice 20. stoljeća, već kako bi ih podsjetio da se imaju na koga ugledati.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine