digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Promoviran prvi CD kasida učenika Karađoz-begove medrese

Autor: H Eminović Maj 13, 2015 0

U sklopu Manifestacije Dani mevluda i zikra, a u organizaciji Krađoz-begove medrese sinoć je u Sali Narodnog pozorišta Mostar promoviran prvi CD kasida učenika Karađoz-begove medrese. Riječ je o kasidama svih dosadašnjih generacija ove odgojno obrazovne ustanove koje je u posebnim prilikama i svečanim trenucima za njih pisao mostarski pjesnik Mirsad Puce

„Ovo je album svih učenika koji su do sada završili Karađoz-begovu medresu i koji je trenutno pohađaju“, istakao je profesor bosanskog jezika Harun Macić. Naglasio je da je vrijednost kasida neosporna te da baštine specifičnu odgojnu dimenziju. „To je po meni veći hajr od samog marketinga za ovu školu. Nakon što Mirsad napiše kasidu mi je ponudimo našim učenicima i svako od njih u nju ugradi nešto svoje. Tek tada ih predložimo našim muzičarima Adnanu Pajeviću i Alenu Gološu da ih konačno uokvire u muzičke aranžmane“, rekao je Macić. Na prvom CD-u kasida učenika Karađoz-begove medrese radilo je nekoliko učenika iz prethodnih generacija, horska sekcija škole, a snimljen je u Muzičkom centru „Pavaroti“ u Mostaru.

Na promociju su se učenicima i prijateljima Medrese obratili još autor kasida Mirsad Puce, direktor Karađoz-begove medrese hafiz Aid ef. Tulek i mostarski muftija Salem ef. Dedović. Puce se zahvalio svima koji su mu tokom proteklih godina pružali podršku i davali razloge da piše kaside i da ih može slušati u izvođenju učenika Medrese. „Ovo je velika prilika da se zahvalim svim prijateljima kaside, mojim prijateljima u Medžlisu, Muftijstvu, Medresi i svima onima koji su u okviru svojih institucija dali priliku da kreiram jedan dio svog života“, kazao je Puce.

Direktor Medrese hafiz Aid ef. Tulek podsjetio je prisutne da je ovo samo jedan od brojnih programa kojim menadžment Medrese želi obilježiti 20 godišnjicu od reaktiviranja svog rada. „Centralna svečanost, pored onih kojima ćemo ispratiti 370 generaciju maturanata, bit će upriličena u septembru početkom naredne školske godine na Dan škole“, kazao je direktor Tulek. Prisjetio se da je i sam kao učenik Medrese uživao u kasidama koje su izvodile njegove kolege i kolegice. „CD kasida je pod nazivom Svjedoci Istine. Riječ istina ispisana je velikim početnim slovom, što se na arapskom izražava riječju El-Hak. Komentatori Kur'ana kažu da se ova riječ odnosi na Allaha dž.š. i na Kur'an časni, zato naziv ovog CD-a možemo protumačiti kao svjedoci Allahove veličine“, kazao je Tulek.  

Mostarski muftija Salem ef. Dedović čestitajući profesorima i učenicima Medrese na postignutom uspjehu podcrtao je da se od Medrese očekuje jako puno kako bi se i vjerski i kulturni život bošnjačkog naroda i grada Mostara obogatio, oplemenio i unaprjedio. „Drago mi je da smo večeras svjedoci jednog takvog programa. Ova mladost kazuje da može puno. S tom mladosti treba puno raditi i u nju puno ulagati. Treba im dati priliku da ispolje svoj kreativne izraze“, kazao je muftija. Muftija je čestitao i autoru kasida Mirsadu Puci. „Velika je odgovornost na svima nama u današnjem vremenu kada se širi antiislamska histerija, kada su muslimani i islam stavljeni na odstrel. Na svima nama je da pokažemo jako puno odgovornosti i jako puno ozbiljnosti. U tom smislu je jako važna uloga Medrese koja mora pokazati da čuva tradiciju našeg višestoljetnog islama na ovom području“, poručio je muftija.  

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine