digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Predstavljena knjiga The Other European Muslims

Autor: Februar 06, 2016 0

U četvrtak, 4. februara 2016. godine, u organizaciji Gazi Husrev-begove biblioteke i Centra za napredne studije, u Sarajevu je predstavljena knjiga The Other European Muslims: A Bosnian Experience autora Fikreta Karčića. 

Riječ je o knjizi koja obuhvata jedanaest članaka objavljenih na engleskom jeziku u razdoblju između 1995-2010. godine. Članci su objavljivani u tri časopisa s kojima je autor sarađivao: Intellectual Discourse (International Islamic University Malaysia), Islamic Studies (Islamic Research Institute, Islamabad), The Islamic Quarterly (London). Dva članka su objavljena kao poglavlja u knjigama na temu islam u Europi. Knjiga je podijeljena u tri dijela koja odražavaju područja autorovog interesa: islamske nauke, islamski preporod i institucije u Bosni i Hercegovini, te historija muslimana Balkana. 

O knjizi su govorili promotor dr. Amir Karić, urednik izdanja dr. Munir Mujić i sam autor dr. Fikret Karčić.

Autor knjige je kazao prisutnima kako je vrlo značajno da muslimani iz Bosne i Hercegovine sve više objavljuju naučne radove na stranima jezicima, posebno na engleskom.

– Veoma je značajno da bosanski muslimani učestvuju u intelektualnoj komunikaciji u svijetu. Inače, ovo je moja druga knjiga na engleskom jeziku – kazao je Karčić, dodajući kako sve više mladih istraživača i naučnika iz BiH objavljuju radove u poznatim naučnim časopisima na engleskom jeziku.

Amir Karić je kazao kako je ova knjiga vrlo značajna kao odgovor na tvrdnje pojedinih intelektualaca i orijetalista koji su stava da su muslimani na Balkanu prijetnja Evropi.

– Takvi su muslimane na Balkanu predstavljali kao prijetnju Evropi. Kao dokaz islamskog radikalizma su, naprimjer, navodili vojnike muslimane koji su u bivšoj Jugoslaviji odbijali jesti svinjsko meso – kazao je Karić.

Mujić je istakao kako je knjiga Karčića značajna ako se ima u vidu sveprisutnija predodžba o evropskim muslimanima kao migrantima koji su na neki način stigli na kontitnet Evrope.

– Ova knjiga govori da postoje i oni drugi evropski muslimani koji su autohtoni i nisu migranti, govori da su muslimani u BiH i Evropljani ali i muslimani. Autor je u ovoj knjizi bosanske muslimane predstavio kao samosvjesne i autohtone i koji se trebaju osjećati kao evropski muslimani – poručio je Mujić.

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine