digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Doktorirala profesorica Behija Durmišević

Autor: Februar 07, 2016 0

Na odsjeku za filozofiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu, 18. januara 2016. godine profesorica Behija Durmišević uspješno je odbranila doktorsku tezu o temi “Filozofija povijesti Arnolda Toynbeeja između antropocentrizma i teocentrizma”

U ugodnoj atmosferi i do posljednjeg mjesta popunjenom prostoru predviđenom za ovakve prilike, profesorica Durmišević svojim je nadahnutim ekspozeom u potpunosti zaokupila pažnju prisutnih, koji su mogli podjednako uživati u njezinu promišljanju, iščitavanju i tumačenju Toynbeejeva djela bez obzira na to da li im je profesionalno bliska ova naučna disciplina ili dolaze iz sasvim drugih profesionalnih sfera.

Vrhunski urađena doktorska disertacija, originalnost u pristupu materiji, izuzetna strukturiranost i konciznost rada, samo su neki od epiteta kojima je komisija  u svome izvještaju opisalo i ocijenilo ovaj rad. Svojom erudicijom, vjerodostojnošću izlaganja, te ukupnom dojmljivošću nastupa profesorica Durmišević potvrdila je i opravdala visoke ocjene stručne komisije.

Izradu doktorske teze profesorice Durmišević mentorirao je prof. dr. sc. Lino Veljak. Članovi komisije  za ocjenu ovoga doktorskog rada bili su: izv. prof. dr. sc. Hrvoje Jurić i doc. dr. sc. Marija Selak, oboje s Filozofskog fakulteta u Zagrebu, te doc. dr. sc. Samir Beglerović, s Fakulteta Islamskih nauka Univerziteta u Sarajevu.

 

 

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine