digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Cazin: Obilježen Dan vakifa i Dan medrese Džemaluddin Čaušević

Autor: H. Nesimović April 14, 2016 0

Medresa u Cazinu, od 1867. godine, kada je osnovana, nije imala kontinuiran rad. Najduži i najznačajniji prekid njenog djelovanja trajao je od 1918. do 1993. godine.

 

Prolazila je kroz teške i bremenite vremenske intervale, koji i pored toga, nisu ugasili ideju zbog koje je utemeljena. Bez obzira na sve, u njenom historijatu imaju momenti koji su opečatili njenu sudbinu i tretiraju se najznačajnijim. Jedan od njih, a veže se za njenu noviju historiju, je 10. april 1993. godine. Naime, tada je donesena odluka, iako je to bio težak period agresije na Bosnu i Hercegovinu, da se reaktivira rad cazinske Medrese i upravo taj datum označava se Danom škole. Od useljenja u novu zgradu 2004. godine, medresa Džemaludin ef. Čaušević u Cazinu, 10. april obilježava ne samo svojim već i Danom vakifa, izražavajući im na taj način trajnu zahvalnost na svemu što su za nju učinili.

Tako je i 10. aprila 2016. godine u sportskoj sali Medrese priređena svečanost kojoj su uz domaćine, na čelu sa direktorom Salihom ef. Dervićem, prisustvovale zvanice među kojima: bihaćki muftija Hasan ef. Makić, predsjedavajući Skupštine Unsko-sanskog kantona Nijaz Hušić, načelnik općine Cazin mr. Nermin Ogrešević, zastupnik u Parlamentu Bosne i Hercegovine Šemsudin Mehmedović, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta USK-a mr. Adis Muharemović, kao i brojni vakifi s područja Bosanske krajine, pa i šire.

Poslije prijema gostiju-vakifa i ugošćavanja sa obilnim ručkom, što je trajalo od 12 do 15,30 sati, oficijelni dio svečanosti je učenjem ašereta otvorio maturant Ahmed Hašić. Nakon toga su moderatorke programa, inače učenice Medrese Amina i Ajla, u uvodnoj besjedi poselamile  prisutne, izrazile im dobrodošlicu, zahvalile na dolasku i podršci.

Direktor Salih ef. Dervić se u svom govoru osvrnuo na Medresu kroz prizmu njene prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, posebno naglasivši da Medresa treba iskoristiti postojeću klimu, izboriti se za nove programske iskorake kroz otvaranje novih usmjerenja, prvenstveno misleći na medicinsku struku, dodavši da je njena uloga mnogostruka u sferi intelektualnog, odgojnog, ekonomskog, društvenog i ekološkog karaktera. Zahvalio se vakifima na svesrdnoj podršci i naglasio da interes  uvakufljenja za Medresu ne prestaje.

Načelnik općine Cazin mr. Nermin Ogrešević čestitao je Medresi i njenim vakifima, zaželivši da ova renomirana škola napreduje i da svojim potencijalom doprinese ostvarenju vizije u razvojnom pogledu.

Bihaćki muftija Hasan ef. Makić je u svom obraćanju podsjetio da samo cazinska Medresa ima i označava Dan vakifa, da je to dobra praksa izražavanja poštovanja vakifima, a zatim se osvrnuo na važnost institucije vakufa, koja predstavlja snagu zajednice i da je Medresa zahvaljujući vakufu i uvakufljenju snažnija i naprednija. Čestitao je Medresi koja na konkretan način održava komunikaciju s vakifima i tako potvrđuje da ih ne zaboravlja.

Potom je proučeno ašere i dova s čime je planirani dio svečanosti do ikindijskog namaza priveden kraju. Iza ikindije namaza, koja je obavljena u označenom dijelu sale, pristupilo se hatmenskoj dovi na hatmu koju su vakifima proučili profesori Medrese, kako to čine svake godine. Dovu je proučio profesor kiraeta hafiz Suad ef. Šahinović. Svoj udio u programskom dijelu svečanosti dao je i hor Medrese izvođenjem nekoliko ilahija, koje suna slušateljstvo djelovale inspirativno i nadahnjujuće.

 

O svečanosti, Medresi, vakufu i vakifima rekli su

Hadži Ahmet Muharemović sa Gnjilavca, dogogodišnji pretplatnik Preporoda i vakif: „Medresa je dio mene. Radostan sam i Bogu zahvalan, što sam bio u prilici materijalno pomoći izgradnju objekta Medrese i tako postati vakifom. Vjerujem da ću to naći upisano u dobra djela na Sudnjem danu. Medresi želim uspjeh i napredak“.

Kržalić Šemsa iz Cazina i Omerčević Sadika iz Donje Koprivne: „Drago nam je što smo pomogle svoju Medresu. U njoj se odgajaju i odrastaju mladi, koji će, ako Bog da, živjeti islam i druge pozivati tome. Sretne smo što imamo lijepu vezu sa Medresom i što ona vodi računa o tome. Hvala joj na toplini  i lijepom dočeku. Ko god može neka se upiše među vakife Medrese“.

Handanović hadži Rasim iz Čave, također dugogodišnji čitalac Preporoda: „Vakuf je trajno dobro i zato sam nastojao da postanem vakif cazinske Medrese. Hvala Allahu na tome. Kada god dođem u Medresu osjećam se sretnim što sam se „ugradio“ u nju. Molim Boga da je čuva i učini je izvorištem znanja i odgoja. Mlađima bih preporučio da upisuiju Medresu“.

Bračni par hadži Meho i hadži Alija Seferagić: „Život na dunjaluku je prolazan. Ostaju dobra djela i čovjek će se na onom svijetu u njih uzdati. Sa zadovoljstvom i u ime Allaha podržali smo Medresu i tako postali njeni vakifi. S mnogo veselja odazovemo se Medresi kada nas pozove da zajednički obilježimo njen i naš Dan“.

Direktor Salih ef. Dervić «Danas smo zajedno. Svi profesori, uposlenici, učenici i vakifi. Medresa cijeni svoje vakife i nije joj teško pozvati ih, ugostiti, zahvaliti im se... Trudićemo se da opravdamo povjerenje koje nam je ukazano. Hvala svima što su sa Medresom i što podržavaju njen rad.  Očekujem da će Medresa ostati, ako Bog da, dosljedna svoje zadaće pred Allahom, dž.š."

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine