digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Travnik: Dani otvorenih vrata Elči Ibrahim-pašine medrese

Autor: Đ. Bajraktarević April 14, 2016 0

U periodu 4-8. aprila 2016. godine, Medresa je organizirala Dane otvorenih vrata kojima je otvorila vrata svojih prostorija za najmlađe, učenike osnovnih škola, koji su na ovaj način imali priliku upoznati se sa odgojno-obrazovnim uvjetima, kao i sa smještajem kojeg nudi Elči Ibrahim-pašina medresa.

 

U okviru dogovorenih posjeta osnovnih škola našoj medresi, osnovci su imali priliku pogledati kratki promotivni film kojeg je Medresa dala uraditi za ovu priliku, kao i upoznati se sa odgajateljima i odgajateljicama, profesorima, te bliže vidjeti uvjete koji se nude onima koji žele ove godine biti učenikom naše medrese.

Dani otvorenih vrata za osnovce su ove godine podsjetili sve da je Elči Ibrahim-pašina medresa jedina ustanova u Srednjobosanskom kantonu koja je za svoje đake izgradila i opremila veoma moderne i funkcionalne internatske prostore, u skladu sa standardima modernih internata u kojima se, pored kvalitetnog smještaja, nudi i prehrana te život i rad učenika i učenica, čime suzadovoljeni svi pedagoški i higijensko-zdravstveni uvjeti.

Učenicima i učenicama Medrese tokom cjelodnevnog boravka u đačkom internatu osmišljeni su sadržaji od redovnog učenja, korepeticije, zajedničkih dnevnih namaza, obroka i slobodnih aktivnosti koje programski osmišljavaju, brigu vode i nadziru odgajatelji i odgajateljice.

Na odgojnom planu Medresa razvija osobine stabilne i kreativne ličnosti koja u sebi harmonizira islamsko-etičke, radne, intelektualne, estetske i fizičke osobine.

Ishrana učenika i učenica kroz tri obroka dnevno se odvija u moderno opremljnom restoranu Škole sa svim higijenskim preduvjetima i kvalitetnim menijem.

Za nastavu Tjelesnog i zdravstvenog odgoja koristi se sala Škole koja svojim uvjetima zadovoljava sve što je neophodno za realizaciju ovog predmeta. Pored toga obezbjeđena je i prostorija sa svim potrebnim spravama za fitnes sadržaje i teretanu.

Novoizgrađeni edukacijsko-sportski centar i izletište za učenike i učenice u Golešu bogat je sa fiskulturnom salom, košarkaškim i odbojkaškim igralištem, kuglanom i teretanom koji učenicima nudi mjesto za relaksaciju i sportske aktivnosti na svježem zraku i u idealnim uvjetima.

 

NASTAVA

Učenici ove škole se osposobljavaju za izučavanje svih oblasti nauke, tehnike, tehnologije, kulture, umjetnosti i sporta.

Nastavni proces je organiziran na bosanskome jeziku, a školovanje u Medresi traje četiri godine. Nakon završenog četverogodišnjeg školovanja učenicima se omogućava nastavak studija, kako na islamskim, tako i na društvenim i prirodnim fakultetima u Bosni i Hercegovini, Austriji, Njemačkoj, Turskoj, te islamskim zemljama.

Predmeti koji se izučavaju su razvrstani u pet nastavnih područja:

  1. islamsko,
  2. jezičko,
  3. društveno,
  4. prirodno-matematičko i
  5. multidisciplinarno područje.

Izborna nastava nudi učenicima trećih i četvrtih razreda Medrese da se odluče za pohađanje izbornih grupa shodno svojim sklonostima i fakultetskom opredjeljenju.

Sve učionice Medrese su opremljene projektorima, kabinet Informatike potrebnim brojem računara on-line umreženih, a interaktivne table koje u nastavi koriste kako učenici tako i profesori čine nas posebnim u odnosu na većinu škola na području SBK.

Biblioteka medrese jedna od prvih biblioteka na području Bosne i Hercegovine, koja trenutno broji 9.500 naslova, a ovaj broj se iz godine u godinu obogaćuje novim izdanjima.

Rukopisna zbirka biblioteke je bogata i digitalizirana je od strane Instituta „Yunus Emre“ iz Ankare.

 

VANNASTAVNE AKTIVNOSTI

Učenici se kroz vannastavni rad osposobljavaju za bližu komunikaciju, interakciju i razvijaju kreativnost, te imaju mogućnost predstavljanja svojih vještina i talenata.

U školskoj 2015/16. prema Godišnjem programu rada Elči Ibrahim-pašine medrese u Travniku egzistira 25 sekcija od kojih izdvajamo neke:

  1. SEKCIJA HIFZA
  2. SEKCIJA TILAVETA
  3. HORSKA SEKCIJA
  4. NOVINARSKA SEKCIJA
  5. DRAMSKO-RADIJSKA SEKCIJA
  6. SEKCIJA ENGLESKOGA JEZIKA/ACCESS
  7. KARATE SEKCIJA
  8. DEBATNA SEKCIJA
  9. SPORTSKA SEKCIJA

Učenici sa izraženim memorijskim osobinama mogu veoma lahko naučiti Kur'an napamet i postati čuvari Knjige Islama. Njegovanje lijepe riječi i praćenje života Škole u svim segmentima objedinjuje se dvaput godišnje u okviru izdavanja školskog lista "Nedžm", što je odličan način da mladi iskažu svoj spisateljski talenat, te rade na afirmaciji svoje škole. Učenici i učenice sa izraženom bojom glasa i dikcijom realiziraju radijsku emisiju koja se emitira na radiju Bir. Oni koji imaju izražene vokalne sposobnosti u mogućnosti su da budu članovi Horske sekcije i pokažu svoj talenat kako u našoj zemlji tako i u inostranstvu. Tradicionalna Kantonalna debata omogućuje našim učenicima razvijanje sposobnosti da se sa lahkoćom racionalno diskutuje, da se obogati rječnik, da učesnici ovladaju vještinama oslobađanja od treme i superiornijeg javnog nastupa, ona utječe na kreativnost, podstiče kritičko razmišljanje i olakšava komunikaciju sa drugim osobama.

Redovnim sportskim aktivnostima kroz sportske sekcije učenici razvijaju sportske doktrine, za postupke i uspješnu fizičku aktivnost, te za pripremu učenika i učenica za sportsko takmičenje „Medresijadu“.

Pored rada u sekcijama, učenici imaju redovne programske sadržaje četvrtkom u kojima aktivno sudjeluju, poput takmičenja, kolažnih programa, filmske večeri, ...

 

ELČI IBRAHIM-PAŠINA MEDRESA U TRAVNIKU – IZBOR ZA BOLJU BUDUĆNOST!

 Naš cilj je da našem društvu podarimo zrele i odgojene ličnosti sposobne da daju doprinos društvu u kojem se nalaze i rade, te da spremno dočekaju nove izazove na njihovom životnom putu.

Držeći se devize islama o srednjem putu, zatim bošnjačke stoljećima provjerene tradicije života na ovim prostorima, te svjesni činjenice da smo u svojoj vjeri i na svojoj zemlji, naša škola šalje poruku mira i slobode, tolerancije i uvažavanja, suživota u različitostima i opredjeljenosti na obrazovanje kao trajnu garanciju prosperiteta jednog naroda.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine