digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Sajam časopisa: Gazi Husrev-begova bilioteka predstavila se turskoj javnosti

Na poziv Udruženja turskih časopisa – TURDEB, Gazi Husrev-begova biblioteka je, po drugi put, učestvovala na 7. Internacionalnom sajmu časopisa koji je održan u Istanbulu u periodu od 10. do 15. maja 2016. Sajam se održavao na staroj željezničkoj stanici Sirkeci

Na Sajmu je učestvovalo ukupno četiri stotine izlagača. Od toga je bilo sedamdeset stranih učesnika iz dvadeset različitih zemalja. Iz BiH, pored Gazi Husrev-begove biblioteke i časopisa Anali, učestvovali su predstavnici časopisa Stav, dječijeg magazina Elifi studentskog časopisa Baška.

Sajam je bio odlična prilika da se Gazi Husrev-begova biblioteka predstavi široj turskoj javnosti, posebno izdavačima, kulturnim djelatnicima, predstavnicima obrazovnih i kulturnih institucija, kao i običnim građanima koji su ga u velikom broju posjetili. U okviru Sajma organizirano je nekliko panel-diskusija, kulturnih večeri i radionica.

Za vrijeme trajanja Sajma vladao je veliki interes turskih medija za bh učesnike, a poseban interes javnosti izazvao je dolazak ministra za obrazovanje Republike Turske gospodina Nabija Avcija na zatvaranje ceremonije. Tom prilikom on je održao poseban sastanak sa učesnicima sa Balkana među kojima je bila i predstavnica Biblioteke, Šahsena Đulović.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine