digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Nastavnikove odgojne metode po uzoru na Poslanika: Nastavnik i individualne osobenosti učenika

Autor: Ismail Ibreljić Novembar 29, 2016 0

Prvi dio teksta “Nastavnikove odgojne metode po uzoru na Poslanika Muhammeda, a.s.“

Nastavnici su, sigurno, jedni od najuticajnijih osoba u životima svih nas. Oni nas uče prvom znanju iz jezika, matematike, crtanja, ali i pravilima ponašanja. Uz nas su kroz period odrastanja, adolescencije i sazrijevanja i u tom procesu nam pomažu da postanemo kvalitetne i uspješne osobe.

Naravno, nisu svi nastavnici odlični u svom poslu, pa zbog toga imamo i loših primjera, koje uvijek pamtimo. Također, trebamo znati kako u mladom čovjeku probuditi želju za radom i zalaganjem kao što navodi (Pouramini) da mladost sa radom i zalaganjem dobija na značenju, tako da se energija u ovom periodu mora usmjeriti u tom pravcu, jer sa ovim kapitalom u omladini se stvara osjećaj samopozudanja, što ih priprema za prihvatanje i preuzimanje društvenih obaveza.

Zbog navedenog, jako je važno da u svom poslu, nastavnik ima kvalitetan uzor koji će mu konstantno biti usmjerenje, tj. primjer na koji način će obavljati određene zadatke i kojim sve metodama će se koristiti u tome. (Kačapor) navodi citirajući  (C. Kyriacou-a) da je najvažniji zadatak nastavnika osmisliti nastavnu aktivnost koja djelotvorno postiže pedagoške rezultate za svakog učenika.

Najbolji primjer u ovom smislu i u cjelokupnom odgojnom djelovanju, ali i u ostalim segmentima života, jeste poslanik Muhammed,s.a.v.s.

"Vi u Allahovom Poslaniku imate divan uzor za onoga koji se nada Allahovoj milosti i nagradi na onom svijetu i koji Allaha često spominje. (Kur'an, El-Ahzab 21)

U ovom radu navest ćemo samo nekoliko odgojnih metoda po uzoru na Poslanika,s.a.v.s., a koje nastavnici mogu koristiti kako bi olakšali put prema uspješnom odgoju svakog učenika pojedinačno.

Nastavnikovo podučavanje lijepim i moralnim ponašanjem

(Poljak) navodi metod demonstracije aktivnosti kao jedan od metoda kojim ćemo pokazati učenicima kako se šta radi, tj. demonstriranje praktične aktivnosti, aktivnosti izražavanja i intelektualnih aktivnosti.  Ovaj vid metode će svakako biti uspješniji ukoliko se poveže sa lijepim i moralnim ponašanjem nastavnika, koji, kada govori učenicima, taj govor je isti kao i njegovo djelovanje u životu, što će u krajnjem slučaju imati pozitivan efekat u odgojnom djelovanju prema učenicima.

Poslanikovo,s.a.v.s., podučavanje lijepim i moralnim ponašanjem

(Ebu Gudde) navodi da je od najbitnijih, najvećih i najodabranijih Poslanikovih, a.s., metoda u podučavanju bilo lijepo ponašanje i moralne vrline. Kada bi Poslanik,a.s., htio nešto da preporuči ashabima da ureda, prvo bi sam to uradio, pa bi ljudi, povodeći se njim, postupili onako kako su vidjeli da je Poslanik,s.a.v.s., uradio. Njegovo ponašanje bilo je Kur'an, bio je visokog morala i Allah, dž.š., ga je učinio uzorom ljudima.

Nastavnikovo postepeno podučavanje

Nastavnici koji koriste ovaj metod postepenosti u podučavanju imaju daleko više uspjeha, nego oni koji zahtijevaju trenutačno izvršavanje zadataka bez postepenosti u istim.

Svakako da će uspješniji biti onaj nastavnik koji prvo objasni učenicima osnovu zadatka, zatim to isto praktično pokaže, ispita učenike da li su tu osnovu shvatili i tako dio po dio dok se cijeli zadatak ne usvoji od strane učenika.

Poslanikovo, s.a.v.s, postepeno podučavanje

"Poslanik,s.a.v.s., je obraćao pažnju na postepenost u podučavanju. Prvo je govorio o najbitnijim stvarima, podučavao je stvar po stvar, postepeno, obnavljajući je, da bi ta stvar lakše bila prihvaćena i da bi lakše bila shvaćena i napamet naučena. (Ebu Gudde, 2003)"

Nastavnik i individualne osobenosti učenika

Interakcija između nastavnika i učenika u kojoj je prisutan navedeni metod obraćanja pažnje na individualne osobenosti učenika je daleko uspješnija i kvalitetnija i samim tim u krajnosti donosi bolje odgojne, ali i obrazovne rezultate. Dati učeniku prvog razreda koji treba tek da  nauči abecedu da napiše pismenu vježbu je zadatak koji je u startu "osuđen" na neuspjeh, budući da individualne sposobnosti navedenog učenika nisu na nivou datog zadatka. Također, i u samom razredu u kome imamo više učenika, postoje oni koji brže shvataju, ali i oni kojima je potrebno više vremena, učenici koji imaju poteškoća u razvoju i ukoliko na sve ne obratimo adekvatnu pažnju shodnu njihovim osobinama krajnji rezultati neće biti tako uspješni.

Poslanik, a.s., je obraćao pažnju na individualne osobenosti učenika

(Ebu Gudde) navodi da je Poslanik,a.s., obraćao maksimalnu pažnju na individualne osobenosti onih koje je podučavao, sagovornika i onih koji pitaju. Svakom od njih obraćao bi se shodno njegovoj intelektualnoj sposobnosti koja odgovara njegovom nivou, pazeći na početnike koje nije podučavao oneome čemu je podučavao one koji nisu početnici. Svakom onom ko bi pitao odgovarao je na adekvatan način uvažavajući individualne sposobnosti onih koji pitaju. 


 

Literatura:

Ali Abd Al - Halim M. (2008) Osnovi islamske pedagogije, Islamski pedagoški fakultet u Zenici i El - Kelimeh Novi Pazar, Novi Pazar

Baqer Pouramini M. (bez godine izdanja) Omladina u očima Poslanika, s.a.v.s., Al-Hoda International publishers & Distributers

Ebu Gudde A. (2003) Poslanik kao učitelj i njegovi metodi u podučvanaju, El - Kelimeh, Beograd

Indžić H. (2003) Osnove islamskog morala i ponašanja (ahlak i adab), Elči Ibrahim - pašina medresa u Travniku, Travnik

Kačapor S. (1999) Uvod u školsku pedagogiju, Zavod za udžbenike i nastavna sredstva, Beograd

Poljak V. (1984) Didaktika, Školska knjiga

Internet stranice:

1. http://www.islam.co.ba/kultura/index.php?subaction=ostalo&id=1070745846, Dostupno: 04.05.2015.

2. http://www.slideshare.net/fahrudinvojic/muhammed-as-kao-paradigma-savrenog-odgajatelja?from_action=save&from=fblanding, Dostupno: 04.05.2015.

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine