digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Nastavnikove odgojne metode po uzoru na Poslanika: Metod razgovora kao odgojni metod nastavnika

Autor: Ismail Ibreljić Novembar 29, 2016 0

(Poljak) navodi  da imamo način rada u nastavi u obliku dijaloga između učenika i nastavnika, pa i između učenika. Zove se još dijaloška metoda. Struktura razgovora: pitanje – odgovor. Oblici metode razgovora koje (Poljak) navodi su sljedeći:

1. Katehetički oblik razgovora – koji je nastao u srednjovjekovnim školama kao način učenja crkvenih dogmi iz katekizma. Primjenjuje se kod reproduktivnog ponavljanja i provjeravanja egzaktnih podataka kao što su brojčani podaci (godine u povijesti) kod reprodukcije generalizacija (definicija, pravila, zakona…).

2. Sokratova metoda razgovora – razvio je poseban oblik razgovora sa svojim učenicima tzv. primaljsku metodu ili majeutiku. Sokrat je tumačio da će uz pomoć primaljske metode razgovora što znači određenim sistemom pitanja i odgovora pomoći sugovorniku da istina iz dubine izroni na površinu njegove svijesti. Pitanja su alternativna.

3. Heuristički oblik razgovora – (grč. Heurisko=nalazim).

Nastavnik primjenom heurističkih pitanja uključuje učenike u proces otkrivanja novih spoznaja. Primjenjuju se heuristička (razvojna, dijalektička ili lančana) pitanja. Heuristički oblik razgovora tipičan je način za induktivni put u nastavi.

4. Slobodan oblik razgovora – sličan je razgovoru u običnom životu. Vezan je za određenu temu, ali tok razgovora nije unaprijed određen.

5. Diskusija -  (polemika, debata, rasprava). Najviši je i najekstenzivniji oblik razgovora u kojem se suprostavljaju mišljenja, pobijaju argumenti sugovornika i iznose novi argumenti…Uvjet za primjenu je izvrsno poznavanje teme.

Poslanikovo podučavanje razgovorom i racionalnim poređenjem

Interesantno je vidjeti gore navedene oblike razgovora i uporediti ih sa metodama razgovora koje je Poslanik,a.s., koristio u svakodnevnom djelovanju i pozivanju na Pravi put i to iz razloga što je Poslanik koristio sve navedene oblike razgovora i tu u najpotpunijem obliku. Jedan takav primjer koji navodi (Ebu Gudde) kao hadis Poslanika,a.s., je kada je jedan mladić došao Poslaniku i rekao mu da mu on dozvoli blud. Poslanik,a.s., je u tom trenutku iskoristio metod razgovora u kome je postavljao pitanja mladiću, da li želi to svojoj majci, kćerci, sestri, tetki po ocu, tetki po majci, a mladić je naravno odgovarao negativno, da to ne želi svojoj majci, kćerci, itd. Na kraju, Poslanik, a.s., čini dovu da mu oprosti grijehe i sačuva mu spolni organ i poslije toga taj mladić više nikada nije mario za bludom. 


 

Literatura:
  1. Ali Abd Al - Halim M. (2008) Osnovi islamske pedagogije, Islamski pedagoški fakultet u Zenici i El - Kelimeh Novi Pazar, Novi Pazar
  2. Baqer Pouramini M. (bez godine izdanja) Omladina u očima Poslanika, s.a.v.s., Al-Hoda International publishers & Distributers
  3. Ebu Gudde A. (2003) Poslanik kao učitelj i njegovi metodi u podučvanaju, El - Kelimeh, Beograd
  4. Indžić H. (2003) Osnove islamskog morala i ponašanja (ahlak i adab), Elči Ibrahim - pašina medresa u Travniku, Travnik
  5. Kačapor S. (1999) Uvod u školsku pedagogiju, Zavod za udžbenike i nastavna sredstva, Beograd
  6. Poljak V. (1984) Didaktika, Školska knjiga
Internet stranice:

1. http://www.islam.co.ba/kultura/index.php?subaction=ostalo&id=1070745846, Dostupno: 04.05.2015.

2. http://www.slideshare.net/fahrudinvojic/muhammed-as-kao-paradigma-savrenog-odgajatelja?from_action=save&from=fblanding, Dostupno: 04.05.2015.

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine