digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Vrhunska kaligrafija s Istoka u Sarajevu

Autor: A. Karić Decembar 24, 2016 0

U petak, 23.12. u 13:00h u Brusa-bezistanu je upriličena aktivnost u sklopu manifestacije "Selam, ya Resulallah" pod nazivom Izložba: "Muhammedijat" autora Ferid Abdulrahem al Alija.

Svečanost otvaranja izložbe "Muhammedijat" započeo je Ahmed Alili učenjem odlomka iz Kur'ana, nakon čega je uslijedilo obraćanje direktora JU "Muzej Sarajeva" g. Mirsad Avdić koji je u svom obraćanju zahvalio organizatorima manifestacije jer su upriličili ovu izložbu u sklopu svojih aktivnosti.

 Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo dr. Ferid ef. Dautović se zahvalio prisutnima na odzivu na ovu aktivnost a posebnu zahvalu uputio dr. Ferid Abdulrahem al Ali-ju, autoru ove izložbe, kao i prof. dr. Ćazimu Hadžimejliću jer je upriličio upoznavanje sa pomenutim autorom.

 Učenici Treće gimnazije su prisutne počastili izvedbom ilahije, kao i hor Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo, što je također uljepšalo ovu svečanost otvaranja.

 Ambasador Kuvajta u Bosni i Hercegovini g. Nasser Riden Thamer Almotairi se obratio prisutnima i iskazao svoje oduševljenje saradnjom Bosne i Hercegovine i Kuvajta, posebno zahvalivši organizatorima za upriličenu izložbu kuvajtskog umjetnika.

 Direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajedncie u Bosni i Hercegovini mr. Nusret ef. Abdibegović se također obratio prisutnima, uz poruke pohvale manifestaciji "Selam, ya Resulallah" uz zahvale autoru izložbe kao i učesnicima u realizaciji ove aktivnosti i cjelokupne manifestacije.

 "Umjetnici, pjesnici, književnici, kaligrafi iskazuju svoju ljubav prema Poslaniku na različite načine, oni to riječima, stilom i način izražaja pokažu, a sve utječe na to da se svjetlo i ljubav prema Poslaniku i čovjekovoj duši osjeti kao uspravljenje i ljubav prema najdražem Božijem stvorenju.." kazao je dr. Nusret Abdibegović.

 Nakon obraćanja, direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajedncie u Bosni i Hercegovini mr. Nusret ef. Abdibegović je izložbu "Muhammedijat" proglasio otvorenom.

 Moderator programa je bio Edin ef. Spahić. Izložba "Muhammedijat" je otvorena za posjetioce do 30.12. u periodu od 10 do 18 sati.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine