digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Pamtiti i pametno raditi

Autor: H. Nesimović Februar 05, 2017 0

“Bosna jučer, danas, sutra” bila je tema naučnog skupa u Bihaću koju je organizirala Asocijacija studenata Islamskog pedagoškog fakulteta

Asocijacija studenata Islamskog pedagoškog fakulteta u Bihaću organizovala je naučni skup „Bosna jučer, danas, sutra“, koji je održan 11. januara 2017. godine u Kulturnom centru grada Bihaća. Cilj održavanja skupa bio je govor o Bosni i Hercegovini u vremenu prošlosti, sadašnjosti i budućnosti  kroz 3 naučno obrađene teme.   Naučni skup je uvodnim riječima otvorila moderatorica Azra Mustedanagić, nakon koje su skup poselamili i zaželjeli uspješan rad predsjednik Asocijacije Dženan Fazlić i dekan Islamskog pedagoškog fakulteta u Bihaću prof. dr. Fuad Sedić. U prvoj sesiji govorio je mr. Suad Mahmutović, viši asistent na Islamskom pedagoškom fakultetu u Bihaću, na temu Historija Bošnjaka. On se osvrnuo na poznate i u svijetu priznate Bošnjake tokom historije, koji su svojim intelektom, ostvarenjima, hrabrošću skretali pažnju javnog mnijenja, pronosili slavu o Bosni i Bošnjacima te doprinijeli svijetloj historiji.
Dr. Mujo Begić govorio je na temu „Genocid i genocidna tvorevina“. Argumentovano je obradio genocid počinjen nad Bošnjacima u Bosni i Hercegovini, kojeg počinitelji niječu unatoč brojnim dokazima, presudama Međunarodnog tribunala u Hagu, te kazao kako Bošnjaci moraju pamtiti svoju prošlost i pametno raditi u sadašnjosti da bi imali budućnost.
Treći predavač bio je Elvedin Grošić, profesor Medrese „Džemaluddin ef. Čaušević“ u Cazinu, a govorio je na temu „Kako biti Bošnjak danas“. Usredotočio se na obrazovanje i jedinstvo kao garante opstojnosti Bošnjaka.
S jasnom porukom prisutnim se obratila i asistentica na Fakultetu Smaila Balić, dosad najbolja studentica Fakulteta, kazavši da se mladi moraju boriti za bolje stanje u državi radom, učenjem i odgovornošću. Kraj naučnog skupa krunisan je performansom u kojem je učestvovala grupa studenata koji su svojom kreacijom poručili da Bosna i Hercegovina ima budućnost.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine