digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Godišnjice: Glas istine i slobode

Autor: S.S. Februar 20, 2017 0

20 godina izlaženja lista Glas islama u Novom Pazaru

U  povodu jubileja  20. godina  lista Glas islama, 1. februara a na Dana novinara Sandžaka,  Islamska zajednica u Srbiji i Media centar organizirali okrugli sto na temu: “20 godina Glasa islama”. Uvodničari su bili urednici ovog lista: muftija Muamer Zukorlić, Fehim Kajević, Mustafa Fetić, Hajrudin Balić i Salahudin Fetić.
Nakon ašereta  iz Kur’ana kojeg je proučio hfz. Irfan ef. Malić, sadašnji glavni i odgovorni urednik Glasa islama  Salahudin Fetić  poželio je dobrodošlicu i istakao važnost ovog jubileja, te  se ukratko  osvrnuo i na historijat i nastanak ovog glasila.
Urednik lista dr. Hajrudin Balić ukazao je  da „Glas islama“ nije samo službeni medij IZ-e u Srbiji već medij svih muslimana širom Sandžaka. On je naglasio da je „Glas islama“ 2007. godine, kada ja izvršen puč u Islamskoj zajednici, bio najveći zaštitnik institucija IZ-e u Srbiji.
Jedan od prvih članova redakcije dr. Mustafa Fetić rekao je da „Glas islama“ znači glas istine, te dodao da je „Glas islama“ za kratko vrijeme postao internacionalan nakon brojnih izvještavanja kako sa naših prostora tako i sa prostora muslimanskih zemalja širom svijeta.
Jedan od prvih koji je svoje tekstove objavio u ovom glasilu bio je Fehim Kajević. On je u svom obraćanju rekao da je prije 20 godina rođeno dijete koje je prvo naučilo vjeronauku, a onda ojačalo i spremilo se za sve udarce. Kajević je tokom svog uredničkog mandata dao nemjerljiv doprinos profesionalizaciji samog glasila.
Kao osnivač i prvi glavni i odgovorni urednik Muamer ef. Zukorlić je ukazao na specifičnosti naziva ove novine čija riječ u nazivu- glas znači slobodu u svakom smislu te riječi. On je podsjetio na prve korake osnivanja „Glasa islama“, ali i poteškoće sa kojima su se susretali.
Ovom prilikom za doprinos u razvoju Glaas islama dodijeljene su zahvalnice: Hajri ef. Tutiću, Fehimu Kajeviću i Samiru Škrijelju.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine