digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Makete: Sjaj i ljepota minimakete „Šarene„ džamije

Autor: M. SMAJLOVIĆ Februar 21, 2017 0

Sulejmanija illi Šarena džamija nu Travniku bila je inspiracija mladom Cazinjaninu Bilalu Džehveroviću da izradi njenu minimaketu. Ovaj vrijedni i daroviti srednjoškolac kaže kako je započeo rad na maketi u avgustu prošle goodine i još „dograđuje“ neke finese kako bi ova građevinska ljepotica, kako veli, zablistala punim sjajem.


Bilal kaže kako je ovo njegova druga maketa džamije. „Prije tri godine završio sam jednu manju džamiju koja mi je dala elana da radim složeniju i veću maketu kao što je maketa čuvene Šarene travničke džamije. Školske i druge obaveze usporavale su moj rad, ali nisu niti su mogli stati na put želji i volji da da završim ovaj moj projekat kome se dive mnogi moji prijatelji“, kazao je ovaj mladi modelar i dodao kako su dimenzije njegove makete, širina 55 cm i dužina 80 cm.
Znatiželjnicima ovaj daroviti modelar ne propušta priliku pojasniti koji je materijal koristio za svoje unikatno djelo: „Koristio sam razne materijale, kao što su: sipureks, stiropor, mreža za rigips, tako da ne budu na njoj pukotine i da pude čvrsta. Krov sam napravio od stiropora i na njega zalijepio papir na kojem je naslikana cigla. Prozore sam, kao i ogradu pravio od čačkalica i mreže. Munaru sam pravio od trube na kojem bude namotana mreža. Po džamiji sam razveo struju, napravio kandilje i postavio glas ezana. Trebalo mi je i vremena i truda da uradim maketu, ali zato sada s ponosom velim kako je ovo moje umjetničko djelo kojim se ponosim. Ako Bog da, biće još maketa jer planiram se ovim baviti još intezivnije i ozbiljnije“.                

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine