digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Predstavljena knjiga “Letter-Pismo”: Pismo svijetu za međureligijski dijalog

Knjiga “Letter – Pismo” profesora Akademije likovnih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu, akademika Mehmeda A. Akšamije, u izdanju Centra za dijalog – Vesatija, predstavljena je javnosti 23. 03. 2017. godine u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu.

 

Knjiga “Letter-Pismo” inspirirana je aktivnostima reisu-l-uleme emeritusa dr. Mustafe Cerića na planu međureligijskog dijaloga, zagovaranja mira i tolerancije u svijetu, a posebno njegovim pismom evropskim biskupima u povodu 50. godišnjice od pisma poljskih biskupa upućenog njemačkim biskupima.

Promotori knjige su bili akademici Ferid Muhić i Vladimir Premec, te profesori Ugo Vlaisavljević, Franjo Topić i Muhamed Jusić. Oni su ukazali na veliki značaj knjige koja šalje poruke za međuvjerski i međukulturalni dijalog izrečene u ime muslimana Bošnjaka, kroz riječ njihovog vrhovnog duhovnog autoriteta, reisu-l-uleme emeritusa dr. Mustafe Cerića, te da te riječi imaju trajnu vrijednost za buduće generacije.

Muhamed Jusić, savjetnik za medije reisu-l-uleme Husein-ef. Kavazovića, istakao je da je “privilegija biti ovdje i još imati zadaću da prenesem selame i čestitke reisu-l-uleme Huseina-ef. Kavazovića, svima vama, a posebno autoru ovog impozantnog djela akademiku Akšamiji i njegovom prethodniku na poziciji bosanskog resia dr. Ceriću koji je sadržajem ispunio stranice ovog bošnjačkog Pisma svijetu. Nekad nam se možda činilo da su ove vrijednosti o kojima čitamo na stranicama Pisma općepoznate i općeprihvaćene. Danas, gledajući sve što se oko nas dešava, više to ne možemo tvrditi. Zato su ove poruke Pisma relevantne danas kao što su bile i kada je odaslano ‘Pismo poljskih biskupa’ koje je povod ove naše večerašnje priče, te poruke su danas relevantne kao što su bile relevantne kada ih je reis Cerić, prezentirao i Istoku i Zapada. Možda danas čak više nego tada. Poruke kakve je slao reis Mustafa Cerić su iste poruke koje šalje i današnji reis, a to je da današnji Bošnjaci mogu biti most između Istoka i Zapada, pogotovu u ovim teškim vremenima kada svijetom dominira nerazumijevanje, strah i izolacionalizam”, kazao je Jusić.

Dr. Franjo Topić kazao je kako je ovo svojevrsna miscellanea. Imamo autora prof. Akšamiju, no ‘glavni junak’ je bivši reisu-l-ulema IZ u BiH efendija dr. Mustafa Cerić. Treba primijetiti da je knjiga prije svega velika i teška (u doslovnom smislu riječi) s raznim žanrovima: pisma poljskih i njemačkih biskupa iz 1965. godina o njihovoj teškoj prošlosti i tadašnjoj sadašnjosti, pa povodom 50. godina tih pisama pismo tadašnjeg reisa Cerića evropskim biskupima, s nekim dokumentima i drugim tekstovima nastalim prigodom 50. obljetnice objavljivanja pisama. Topić je podsjetio da knjiga šalje poruku svijetu o bh.muslimanima i islamu, a jedna od poruka je da je nasilje u ime vjere, nasilje protiv vjere. Osjećam i ja obavezu čestitati autoru prof. Akšamiji na ovoj knjizi i njezinoj opremi. Kao vrstan umjetnik on je fotografije pretvorio u umjetnička djela. Čestitke i izdavaču Centru za dijalog - Vesatijja čije ime znači srednji put, a u sredini je krepost, naglasio je Topić.

Za dr. Ugu Vlaisavljevića knjiga je predstavlja potpuno novi ugao saznanja da je Cerić imao tolike aktivnosti u međunarodnim vodama kada je riječ o interreligioznom pomirenju i dijalogu, te da je to masovna enciklopedija, ali i izuzetno lijepa knjiga kao da je riječ o likovnom umjetniku.

- Akšamija je uradio jedno remek djelo u kojem su literarni i vizualni momenti, a prije svega dokumentarni, jer je to izuzetna arhiva od gotovo tri decenije pojave Cerića na međunarodnoj sceni. Začuđujuće je i bit će veoma značajno za domaćeg čitaoca da vidi predavanja koja je držao Cerić ili razgovore koje je vodio na forumima od Vatikana, najznačajnijih američkih sveučilišta, do foruma u Njemačkoj, Francuskoj, ali i arapskim zemljama. Veoma bogata knjiga, novi prilog čak i u domaćoj javnosti interreligioznog dijaloga – istakao je Vlaisavljević.

Akademik Vladimir Premec je ovoj knjizi poželio dugovječnost, kao što osobno vjeruje da su vrijednosti koje ona čuva u svojim koricama „jedan jedini put kojim se otvara budućnost čovječanstva -  to je put dijaloga. Drugog puta nema.“

 

Mogućnosti komunikacije sa svijetom iz bosanske perspektive

Akademik Ferid Muhić zapaža kako je aura filozofije pomirenja dr. Mustafe Cerića ozarila i njegovu estetsku realizaciju, koja je kroz seriju lucidnih likovnih intervencija akademika Mehmeda Akšamije, ove epohalne poruke Dr. Cerića krunisala jednim vrhunskim bibliofilskim ostvarenjem. “U svojoj estetskoj dimenziji, ovo Pismo je proizvod najvišeg ranga, savršeno usklađen sa porukom koju njegov tekst prenosi verbalno; komplementarnost verbalnog i vizuelnog rezultira u kvalitetu doživljaja u kom se pojmovno i estetsko pretapaju, amalgamiraju i stvaraju efekt neposredne integrisanosti onoga što se ne percepira čulima, i onoga što je sušta čulnost. Kada se pomno unese u ovo jedinstvo, čovjeku se učini da vidi kako visoko na plavom sunčanom nebu lebdi ovo Pismo sasvim izvan vremena i prenosi njegovu isto tako atemporalnu poruku, nedohvatnu, a ipak svima vidljivu i spasonosnu”, kazao je Muhić.

Akademik Mehmed A. Akšamija je o knjizi kazao: “Sa posebnim pijetetom sam radio na ovoj knjizi zato što osjećam da ove poruke za međuvjerski i međukulturalni dijalog, izrečene u ime muslimana Bošnjaka kroz riječ njihovog vrhovnog duhovnog autoriteta imaju trajnu vrijednost za buduće generacije, ma gdje oni bili. Premda na prvi pogled može izgledati da je ova dokumentarna studija posvećena osobi, ona je prije svega posvećena mogućnostima komunikacije sa svijetom iz bosanske perspektive. I zato ova knjiga nije priča o osobi, već o ideji osobe koja je nastojala da iskoristi svaku priliku kako bi pronijela glas bosanskog razuma, glas bosanske mudrosti, glas bosanskog ponosa, glas bosanskog prkosa od sna... Vođen saznanjima o mnogim nepoznanicama, izazovima i komunikacijom sa svijetom bosanskog reisu-l-uleme u posljednjih dvadesetak godina njegovog djelovanja, kao i instiktom trenutka jedne od posljednjih dijaloških komunikacija reisu-l-uleme Dr. Cerića sa kršćanima, preciznije sa katolicima u Evropi, kojoj sam osobno svjedočio, inicirale su put ka ovoj studiji.

Na ovaj dokumentirani način i ovakvom knjižnom formom želio sam da svjedočim o takvoj ideji slikom i tekstovima koje sam tokom vremena prikupljao iz različitih izvora. Istini na volju, nije riječ o kompletanom dokumentarnom materijalu koji je zabilježen i prikupljen. Radi se o jednom skromnijem dijelu koji je, za ovu priliku, izdvojen i citiran u formi kakvoj je i pronađen.

Mišljenja sam da je poruka jasna: Bošnjaci su europski narod i zato je važno da se čuje njihiov glas u borbi protiv svakog zla i nepravde u Europi i svijetu uz geslo voli svoje i poštuj tuđe.”

Promocija knjige je okupila brojne ličnosti iz akademskog, vjerskog, kulturnog, političkog života BiH, diplomatskog kora, a među prisutnima bio je i visoki predstavnik Valentin Inzko.

O autoru

Akademik Mehmed A. AKŠAMIJA je redovni profesor na Akademiji likovnih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu gdje je obavljao ili još obavlja funkcije dekana, prodekana, šefa odsjeka Grafičkog dizajna i šefa Katedre za fotografiju i multimediju. Surađivao je ili surađuje sa Arhitektonskim fakultetom, Fakultetom političkih nauka, Elektrotehničkim fakultetom i Akademijom scenskih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu, kao i Fakultetom filmskih i TV umjetnosti FAMU u Pragu (Češka), te Univerzitetom u Bazelu (Švicarska) i Univerzitetom u Gracu (Austrija). Redovni je ili počasni član više međunarodnih organizacija, kao što su International Visual Art Society I.V.A.S, World concil of professional photographers W.C.P.P, Federation of european photographers F.E.P, USUF YU, EUROPHOTO… Djeluje u teorijskim i primjenjenim oblastima fotografije, digitalne grafike, grafičkog dizajna, primjenjenog foto-dizajna… Nagrađen je sa 54 nagrade internacionalnog značaja i 11 nagrada i priznanja lokalnog karaktera iz stručnih oblasti kao što su: Urkunde Gold Medaille NIKOLA TESLA anlassliches des 155. Geburstages 1856-2011, od naučnog časopisa “Raum&Zeit – Die neue Dimension der Wisschenshaft”, Wolfratshausen, Njemačka; THE GOURMAND AWARDS PARIS – BEST IN THE WORLD - Gurmand World Cookbook Awards, FEBRUARY 11, 2010 LE CENT QUATRE, Pariz, Francuska; The first awards QUALITY LABEL 2010 od INTERNATIONAL VISUAL ART SOCIETY i IVAS Akademije likovnih umetnosti iz Wolfratshauzena, Bavarska (Njemačka)… 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine