digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Tradicija i običaji: U organizaciji BZK Preporod Žepče i Zenica Oživljena stoljetna tradicija pravljenja ćetenije u Žepču

Autor: R.Agić Mart 23, 2017 0

ŽEPČE, 27.FEBRUARA -U organizaciji Bošnjačke zajednice  kulture Preporod Žepče i Zenica u Žepču održana  „ Večer ćetenije „.

Pred velikim brojem  posjetilaca  održana manifestacija je oživjela sjećanje na dugogodišnju pomalo zaboravljenu i zapostavljenu tradiciju pravljena ovog slatkog jela u Žepču.Sve do unazad dvije decenije pravljenje  ćetenije bila je dio tradicije žepačke čaršije i njenih mahala.Posebna specifičnost  bila  je u tome da je svaka mahala imala je  svoga majstora  „ maju „ koji je čuvao a kasnije  prenosio mlađima recepturu i  način što bržeg i jednostavnijeg pravljenja ovog slatkog delikatesa, karakterističnog za  hladne zimske dane. Upravo tu pomalo zaboravljenu tradiciju u Žepču, rukovodstvo žepačkog Preporoda u saradnji sa Preporodom iz Zenice kroz održanu manifestaciju  ponovo je oživjelo u Žepču. Bila je ovo svojevrsna javna prezentacija pravljenja  i degustacije ćetenije. Članice zeničkog Preporoda  koje imaju višegodišnje iskustvo u pravljenju ćetenije , predstavile su kompletan postupak pravljenja, kojima su se na kraju pridružile i žepačke žene pa je završni čin pravljenja ćetenije bio zajednički ruku djelo. Manifestacija je upotpunjena pjesmom i  folklornom igrom koju su izveli članovi zeničkog Preporoda.U sklopu održane manifestacije  na samom otvaranju upriličena je i  likovna izložba pod nazivom „ Stara Bosna „ na kojoj je predstavljeno dvadesetak umjetničkih djela likovnih umjetnika ZDK . Izložene slike koje su nastale  prošle godine na kulama srednjevjekovne tvrđave Vranduk realizirane su u sklopu Likovne kolonije  Vranduk 2016.godine  a u sklopu koje su svoje umjetničko stvaralaštvo prikazali i žepački likovnjaci.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine