digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Medresa Cazinu obilježila svoj i Dan svojih vakifa

Autor: H. Nesimović April 17, 2017 0

Medresa u Cazinu je osnovana davne 1867. i radila je bez prestanka sve do 1918. godine. 

Od tada, prekid njenog rada trajao je punih 75 godina. U teškim momentima po bošnjački narod i u vrijeme žestoke agresije na Bosnu i Hercegovinu, a na inicijativu dr. Irfana Ljubijankića (1952-1995), kasnije ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, Sabor Islamske zajednice Okruga Bihać donio je odluku 10. aprila 1993. godine o reaktiviranju rada Cazinske medrese. Cijeneći značaj tog historijskog događaja, Medresa u Cazinu 10. april označava kao Dan škole. S obzirom da su vakifi uveliko pomogli izgradnju zgrade Medrese u koju je useljeno 2004. godine, iz poštovanja prema djelu koje su učinili, Dan Medrese ujedno je i Dan njenih vakifa.

I ove, 2017. godine, Cazinska medresa je u svojoj sportskoj Sali priredila svečanost povodom svoga i Dana vakifa, kojoj su uz rukovodstvo i nastavni kadar Medrese, na čelu sa direktorom Salihom ef. Dervićem, prisustvovali vakifi i brojne zvanice među kojima: bihaćki muftija Hasan ef. Makić, dekan Islamskog pedagoškog fakulteta u Bihaću prof. dr. Fuad Sedić, savjetnik premijera Unsko-sanskog kantona Husnija Kudić, savjetnik gradonačelnika grada Cazin Jusuf Bajrektarević, direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja USK-a dr. Almin Handanagić, zastupnik u Parlamentu Bosne i Hercegovine Šemsudin Mehmedović, imami i drugi gosti.

Poslije prijema vakifa koji su lijepo dočekani i ugošćeni, oficijelni dio svečanosti otpočeo je učenjem ašereta i uvodnim riječima učenika i učenice Medrese, koji su ujedno bili moderatori tokom programa.

Direktor Salih ef. Dervić je u svom obraćanju izrazio zahvalnost prema svim vakifima i onom što su uradili za Medresu, ističući da će Medresa ostati dosljedna ideji zbog koje je osnovana, biće predana obrazovanju i odgajanju kadrova koji će živjeti islam i doprinositi boljitku zajednice. Još je dodao da Medresa teži svom stalnom jačanju, planskom razvijanju i ostvarivanju zacrtanih ciljeva.

Direktor Dervić je iskoristio priliku da se zahvali Nijazu ef. Hadžiću, imamu u penziji, koji je za vrijeme agresije na BiH bio potpredsjednik Sabora IZ-e Okruga Bihać i istinski zagovornik pokretanja rada Medrese. Još je naglasio kako je ovaj vrijedni imam sačuvao svu dokumentaciju o radu IZ-e Okruga Bihać iz tog perioda i želi je predati u emanet Medresi, vjerujući da će se ona u sklopu svoga djelovanja, uz ostale zadaće, baviti čuvanjem i obrađivanjem arhivske građe.

Nijaz ef. Hadžić je u emotivnom govoru naglasio da Medresa svojim potencijalom zaslužuje respekt, da uživa povjerenje i da će pisani arhivski materijal, kojeg je predao direktoru Derviću, znati iskoristiti i ostaviti nadolazećim naraštajima.

Potom su savjetnici premijera i gradonačečnika Husnija Kudić i Jusuf Bajrektarević čestitali Medresi i zaželjeli joj nove uspjehe u radu.

Pristupilo se dodjeli nagrada učenicima koji su po raznim osnovama dostojno predstavljali Medresu na više takmičenjma i donijeli joj titulu najbolje na kantonalnom i državnom nivou. Nagrade je učenicima uručio direktor Salih ef. Dervić.

Bihaćki muftija Hasan ef. Makić je čestitao Medresi, zahvalio joj što poklanja pažnju svojim vakifima, podsjetio na važnost vakufa u historiji islama i kazao kako Medresa svojim trudom opravdava sve što se u nju ulaže, odnosno da takva može biti ogledalo svome narodu i da je velika prednost upisati dijete u Medresu.

Skupu se obratio i dekan Islamskog pedagoškog fakulteta u Bihaću prof. dr. Fuad Sedić, kazavši kako je Medresa ispunila očekivanja, da je utrla put napretka, kako su vakifi odabrali da preko uvakufljenja šalju sebi dobro na budući svijet i završio sa porukom da djecu odgajamo u duhu islama i u ime Allaha, dž.š., činimo sadaku.

Proučenim odlomkom iz Kur'ana i dovom svečanost povodom Dana Medrese i vakifa je završena. Iza ikindije namaza, koja je obavljena u sportskoj sali, obavljena je hatmenska dova na hatmu koju su vakifima proučili profesori Medrese, kao što to čine svake godine. Dovu je proučio muftija Hasan ef. Makić. Svoj obol, da programski dio svečanosti bude potpuniji, dao je i hor Medrese lagahnim izvođenjem nekoliko ilahija, koje su na slušaoce djelovale inspirativno i nadahnjujuće.

O svečanosti povodom Dana Medrese i vakifa rekli su

Malić Husein: „Sretan sam što sam mogao pomoći izgradnju Medrese i što sam njen vakif.  Ona to zaslužuje, jer u njoj se uči o našoj vjeri, moralu i dobroti. Medresa dobro radi i treba joj davati podršku. “

Grošić Husein efendija: „Moj babo, rahmetli mati i ja smo vakifi Medrese. Znali smo da je vakuf važniji od bilo kakvog bogatstva. Allahovom voljom, na ahiretu ćemo brati plodove onog što smo na dunjaluku posijali. Raduje me što Medresa postiže zapažene rezultate i time potvrđuje ozbiljnost svog rada.“

Pašić Mustafa: „Hvala Allahu, dž.š., koji mi omogući da preko uvakufljenja postanem dio Medrese. To mi je drago. Hvala joj što nas poziva i ne zaboravlja. Svjestan sam da je dunjaluk prolazan, a dobro koje učinimo radi Allaha je trajno.“

 Dervić Fatima, Veladžić Esma, Ljubijankić Fatima i Ljubijankić Ferida: „Nije lahko organizovati ovakve svečanosti. Medresa nas poziva svake godine da joj budemo gosti i uglavnom se odazivamo. Ona je dobra škola i blago onom ko upiše svoje dijete da u njoj nauči kako biti čestit insan i pravi musliman.“  

                                                              

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine