digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Cazin: Ispraćena 77. generacija maturanata i 22. maturantica

Cazinska medresa „Džemaludin ef. Čaušević“ svečanom akademijom ispratila 77. generaciju maturanata i 22. maturantica

Svečanom akademijom u prepunoj sportskoj dvorani medresa “Džemaludin ef. Čaušević“ u Cazinu ispratila je 29. aprila 2017. ili 03. ša'bana 1438. h. godine 77. generaciju maturanata i 22. maturantica, koju su činila 2 odjeljenja sa ukupno 49 učenika/učenica. Ovom radosnom događaju, kako za Medresu i profesore, tako za maturante/maturantice, i njihove roditelje, prisustvovale su brojne osobe iz vjerskog, političkog, kulturnog i javnog života, među kojima travnički muftija  dr. Ahmed Adilović izaslanik reis-u-luleme dr. Husejna ef. Kavazovića, bihaćki muftija Hasan ef. Makić, dekan Islamskog pedagoškog fakulteta u Bihaću prof. dr. Fuad Sedić, direktor Vakufske direkcije hfz. dr. Senaid Zajimović, predstavnik organizacije „En-Nedžati“ dr. Bedr Rehis Ibrahim iz Kuvajta, direktor medrese „Istanbul Anadolu imam hatib lisesi“ Džavit Erdem sa nekolicinom profesora i učenika, savjetnik premijera Unsko-sanskog kantona Husnija Kudić, savjetnik gradonačelnika grada Cazin Jusuf Bajrektarević i drugi.

Nakon što je maturantica Adila Iman Kudić prekrasno proučila ašere, s kojim je zvanično otpočela svečana akademija, i uvodnih riječi moderatora Nejre Vučkić i Ibrahima Makića cijenjenom auditoriju, u svojstvu domaćina, se obratio direktor Cazinske medrese Salih ef. Dervić. Osim što je izrazio doborodošlicu gostima i zahvalio im se na odzivu, čestitao je svršenicima na uspješno okončanom srednjoškolskom školovanju, kazavši da je Medresa prije 4 godine primila od roditelja njihovu djecu da ih odgaja i obrazuje i da ih danas vraća kao formirane ličnosti i odrasle ljude, koje i pored toga treba savjetovati i podržavati na putu daljeg educiranja.

Bihaćki muftija Hasan ef. Makić, pored ostalog je kazao kako će ova svečanost ostati posebno u sjećanju zbog prisustva direktora Medrese iz Istambula Džavita Erdema sa profesorima i učenicima i dodao kako je medresa „Džemaludin Čaušević“ jedna od najboljih škola imajući u vidu rezultate koje ostvaruje i mogućnosti koje pruža učenicima, te zbog toga u nju vrijedi upisati svoje dijete.

Poslije ašereta kojeg je proučio jedan od profesora Istambulske medrese i koji je milozvučnošću nadahnuo prisutne, direrktor Džavit Erdem je izrazio zadovoljstvo što se Medresa kojoj je na čelu, pobratimila ca Cazinskom 2014. godine i što to nije bio čin formalnosti, nego dokaz želje za obostrano korisnom saradnjom, koja se potvrđuje našom i dvjema realizovanim posjetama iz Cazina i utvrđivanjem planova u pravcu konkretizovanja nastavka još prisnijih odnosa u budućnosti.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine