digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Sarajevo: Izložba „Baltički lanac“ – oslobođenje od sovjetske okupacije

Autor: Safer Muminović April 20, 2017 0

U organizaciji Nacionalnog arhiva Latvije predvođenog direktoricom Marom Sprudža i Arhiva Federacije Bosne i Hercegovine, na čelu sa direktorom prof. dr. Adamirom Jerkovićem, 19. aprila 2017. godine u foajeu Međunarodnog centra za djecu i omladinu Novo Sarajevu u sarajevskom naselju Grbavica otvorena je izložba „Baltički lanac – akt u ime slobode“.

Nakon kraćeg pozdravnog govora, direktor Arhiva Federacije Bosne i Hercegovine Adamir Jerković obratio se gostima iz Latvije i dao riječ direktorici Nacionalnog arhiva Latvije Mari Sprudža koja je između ostalog rekla: „Veliko mi je zadovoljstvo i čast otvoriti izložbu posvećenu fenomenu nenasilnog otpora – „Baltičkog lanca“. Radi se o mirnim demonstracijama održanim 23. augusta 1989. godine kada se oko dva miliona osoba uzelo za ruke i napravilo ljudski lanac duž baltičkih država, čime su potvrdili jedinstvo u svojim naporima na ostvarivanju slobode.“

arhiv2

Balticki lanac

Vrlo interesantne dokumentarne fotografije na ovoj izložbi svjedoče o ovom historijskom događaju koji je doveo do toga da se konačno baltičke zemlje, nakon više od 50 godina oslobode Sovjetske okupacije nametnute sporazumom Hitler-Staljin iz 1940. godine. „Baltički lanac“ je natjerao Ruse da priznaju zločine Sovjetskog Saveza i objave formalno poništenje sporazuma Hitler-Staljin. To je bio jedan od najvažnijih koraka na putu obnove nezavisnosti baltičkih država. „Baltički lanac“ je skrenuo pažnju međunarodne javnosti na borbu za slobodu Latvije, Litvanije i Estonije. On je bio inspiracija drugim demokratskim pokretima u svijetu kao i pouka da se mnogo toga može postići bez nasilja, uz dobru volju i plemenit cilj.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine