digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Godišnjice - Naučna konferencija posvećena Medresi “Alaudin”

Autor: Azmir Jusufi Juni 03, 2017 0

Islamska zajednica Kosova i Medresa “Alaudin” u Prištini, 17., 18. i 19. maja, organizirali su naučnu konferenciju pod nazivom „Medresa “Alaudin” u Prištini - 65 godina u službi vjerskog i narodnog obrazovanje“.

Svečanom dijelu konferencije prisustvovali su muftija Islamske zajednice Kosova, Naim ef. Tërnava, bivši predsjednik Republike Kosova Fatmir Sejdiu, predsjednik albanske muslimanske zajednice, Skender Bruçaj muftija Islamske zajednice Sandžaka Mevlud Dudić, predstavnik Islamske zajednice u Makedoniji i dekan Fakulteta islamskih nauka u Skoplju dr. Fahredin Ebibi, predstavnik Islamske zajednice Crne Gore, Omer Kajoshaj, parlamentarci, ministri, profesori medrese “Alaudin”, istraživači, imami i mnoge ličnosti iz političke i kulturne sfere.

Nakon intoniranja himne Kosova i učenja Kur’ana Časnog, muftija Republike Kosova Naim ef. Tërnava kazao je: „Naše medrese su bile sastavni dio javnog života, one su stajale na intelektualnim osnovama, a korijeni su bili usađeni u islamu. One su nastavile da funkcionišu, neka duže a neka kraće, u periodu od nekoliko stoljeća, tačnije sve do 1948. godine, kada su konačno bile zatvorene sve postojeće medrese od strane komunističkog sistema. Medresa u Prištini, osim što obilježava jedan od najvažnijih koraka Islamske zajednice Kosova, bila je i most između klasične i srednje medresa, sada već reformirane u skladu sa zahtjevima i potrebama vremena.“

Medresa “Alaudin” svoju misiju je započela ‘50-tih godina prošlog stoljeća, te je decenijama bila jedino ognjište vjerskog obrazovanja koja je Albance podučavalo svojoj vjeri na svom maternjem albanskom jeziku, podučavala je ljubav prema Boga i ljubav prema domovini.

Prištinska medresa, tokom decenija svoga rada i djelatnosti, je dala, a i dalje daje izuzetan doprinos pripremi mladih ulemanskih kadrova, vjerskog osoblja i duhovnih vođa naroda, te moralnoj edukaciji mlađih generacija i ulijeva ljubav prema znanju i napretku.

Nakon muftije Tërnave, obratio se bivši predsjednik Kosova Fatmir Sejdiu, koji je istakao vjersku i nacionalnu ulogu medrese “Alaudin” u proteklih šest decenija. „Ova škola je na temelju svojih projekata proizvela ljude od znanja, ljude koji su bili i jesu potrebni Kosovu“,  kazao je, između ostalog, Sejdiu.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine