digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Promocija knjige „Traganje za istinom“

Autor: D.B. Juli 31, 2017 0

U petak večer, 28.7.2017. godine u prostorijama Medžlisa IZ-e Srebrenik održana je promocija knjige "Traganje za istinom" autora mr. Bašic Esmir. Promocija je otvorena učenjem Kur'ana, a ašere je proučio hfz. Damir-ef. Jahić. Promocija je realizirana u organizaciji Prosvjetitelj-Muallim Srebrenik,  Medžlis IZ-e Srebrenik i Udruženja hadžija MIZ-e Srebrenik. O knjizi su govorili mr.sc Damir-ef. Babajić i autor knjige mr. Esmir Bašić.

Na početku prisutne je poselamio predsjednik Prosvjetitelj-Muallim Srebrenik mr.sc Damir Babajić, zahvalivši se svima koji su izdvojili svoje vrijeme i došli da zajedno se okoristimo ovom promocijom. Prisutne je poselamio i predsjednik Udruženja Prosvjetitelj BiH Nerzudin Hajdarević, istakavši svoje zadovoljstvo što je prisutan na promociji te na mnogobrojnim aktivnostima koje tim Srebrenik realizira. Zahvalio se i autoru knjige na večerašnjem dolasku kao i na trudu i zalaganju na polju društvenog aktivizma. U ime udruženja hadžija prisutne je poselamio hadžija Nuraga Junuzović, član rukovodstva Udruženja.

Prvi o knjizi je govorio mr.sc Damir-ef. Babajić. On je istakao važnost druženja s knjigom te vrijednosti knjige „Traganje za istinom“ kao i teme koje tretira. „Bašić promišlja sva politička i društvena pitanja, Bašić prepoznaje negativne pojave u društvu, bavi se svim značajnim pitanjima.  Puno je autora danas koji se bave ovim i sličnim pitanjima. Esmir Bašić je izuzetak među njima. U esejima koje je sabrao u ovoj knjizi on pokazuje da su njemu stvari jasne već na startu: govoriti o bosanskom (bosanskohercegovačkom) pitanju najprije podrazumijeva progovoriti o bošnjačkom – jer čitava kriza u Bosni i Hercegovini i počiva ne neriješenom bošnjačkom nacionalnom pitanju, u najširem smislu ovog pojma... On piše znalački; on je izuzetno obaviješten o temi o kojoj piše; on piše jasno; on piše sa jasnim, humanističkim ciljem; on je „nepotkupljivi svjedok Povijesti“ (Krleža), i zato treba podržati njegov glas. Glas iz nepokorenog Tešnja!“-istakao je mr.sc Damir.

Na kraju, prisutnima se obratio i autor knjige mr. Esmir Bašić. Autor se, na početku zahvalio promotoru i organizatorima promocije. Izrazio je zadovoljstvo što se promocija održava u Srebreniku, jer kako kaže prvi put je u srebrenom gradu. On je govorio o motivima knjige, načinu pisanja i doživljajima tema koje je obrađivao.

Promocija je održana pred velikim brojem zaljubljenika knjige, a prisustvovali su joj predsjednik IO Medžlisa Srebrenik mr.sc Abdullah Arifović, imami, vjeroučitelji, studenti, hadžije, direktori javnih ustanova, profesori, učitelji, pripadnici oružanih snaga BiH, predstavnici Udruženja, te gosti iz Srebrenice.

Iz biografija mr. Esmir Bašić

Esmir Bašić je rođen 1970. godine u Bobarama. Osnovnu školu je zvršio u Bobarama i Kaloševiću, a srednju školu u Tesliću. Islamsku pedagošku akademiju je završio u Zenici, a Filozofski fakultet u Srajevu. Na Pedagoškom fakultetu u Zenici, Odsjek obrazovni menadžment, magistrirao je 2012. godine.

Radio je kao nastavnik u Osnovnoj školi Abdulah Ilhamija u Kaloševiću, zatim kao pedagog u

Osnovnoj školi u Miljanovcima i Srednjoj tehničkoj školi u Tešnju. Od 2006. godine je obavljao dužnost direktora JU Opća biblioteka Tešanj. Bio je osnivač i urednik lista DAWA koji je izlazio u Bobarama od 1993-1996. godine. Objavio je nekoliko knjiga: Kriza morala mladih, Pedagoške ideje u djelima Edhema Mulalića, Tragovi vremena, Traganje za istinom i Monagrafija Tešanjska biblioteka.

D.B.

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine