digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

„Memorijalizacija zločina na području Jajca, Jezera i Šipova 1992-1995“

Autor: A. Mandžić Avgust 11, 2017 0

Prezentacija projekta u Bugojnu

U organizaciji Udruženja građana porodice stradalih Vrbanja 1993., a u povodu obilježavanja manifestacije „Vrbanja 1993 -2017“ u prostorijama Medžlisa IZ Bugojno, održana je promocija projekta „Memorijalizacija zločina na području Jajca, Jezera i Šipova 1992-1995“. Gosti promocije bili su dr. Elvir Duranović, mr. Hikmet Karčić i Zehrudin Hadžić i moderator Vehid Arnaut.

-Radi se o dijelu projekta, zapravo poglavlju u knjizi „Zločini nad Bošnjacima Jajca, Jezera i Šipova 1992./1995. Prvo poglavlje je Monografija žrtava zločina, a drugo poglavlje je Memorijalizacija zločina nad Bošnjacima  Jajca, Jezera i Šipova. Mi kao Bošnjaci imamo dva procesa- proces memorizacije i memorijalizacije . Proces memorizacije je proces u kojem mi koristimo naše pamčenje i našu memoriju kako ne bismo zaboravili šehide i žrtve zločina, koji su dali svoje živote da mi danas živimo u miru sa drugima i drugačijima, dok proces memorijalizacije predstavlja materijalizaciju kulture sjećanja, kako bi inicirali kolektivnu svijest nas Bošnjaka o tome šta se desilo na ovom prostoru- riječi su glavnog imama MIZ Jajce Zehrudin ef Hadžića. 

Ističe, da je projekat jedinstven, jer donosi sve objekte, koji su vezani za šehide pomenutog područja i trenutno nema sličnog projketa, koji se realizira na ovaj način. Inače,  projekat  se u značajnoj mjeri realizira u saradnji Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu, Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka Sarajevo i uposlenika Medžlisa Islamske zajednice Jajce, koji su glavni nosioci istraživanja 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine