digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

U Bugojnu obilježen Dan ašure i Dan Elči Ibrahim-pašine medrese Travnik

Autor: Oktobar 02, 2017 0

U četvrtak, 28.09.2017. godine nakon akšam namaza u Kulturnom centru princeze Dževhere u Bugojnu tradicionalno je obilježen Dan ašure i Dan Elči Ibraim-pašine medrese Travnik. Prigodan program u povodu ovoga mubarek-dana izveli su članovi hora Elči Ibrahim-pašine medrese iz Travnika.

U ulozi domaćina prisutne je poselamio i dobrodošlicu svima zaželio zamjenik direktora Regionalnog ureda muslimanskog svijeta u BiH i nazornik Kulturnog centra princeze Dževhere Bugojno Abdulahh Qariji. Prisutnima su se obratili mufija travnički dr. Ahmed-ef. Adilović i hadžije ovogodišnje koji su obavili 5 dužnost islama. Program su izvodili članovi Horske i dramske sekcije.

Dan ašure je prilika kada se muslimani u svijetu sjećaju teških trenutaka koje su vjerovjesnici imali tokom svog života, ali i milosti Uzvišenog Boga koji im je pomagao u najtežim trenucima širenja Božije riječi. Simbolika ašure uglavnom se vezuje uz poslanika Nuha, a.s., i riječ je o specifičnom jelu koje se služilo kada je Nuhova, a.s., barka pristala na kopno nakon velikog svjetskog potopa. Zalihe hrane bile su na izmaku, a ljudi s barke su u tom teškom trenutku zajedno skuhali hranu koja im je preostala i sve to nesebično podijelili između sebe.

Elči Ibrahim-pašina medresa 8. oktobra obilježava svoj rođendan, Osnovana je daleke 1705. godine u periodu kada je Bosna bila pod upravom Osmanske Carevine. Njen osnivač je Elči Ibrahim-paša, jedan od vezira koji su stolovali u Travniku, tadašnjoj bosanskoj prijestonici odakle su upravljali Bosnom. U Travniku su nekada postojale tri medrese, a Elči Ibrahim-pašina medresa je najstarija od njih i jedina koja je do danas preživjela. Nakon završetka Drugog svjetskog rata, po uspostavi komunističke vlasti Medresi je zabranjen daljnji rad, što je bio slučaj i sa mnogim drugim medresama u Bosni.

Objekat Medrese je u periodu od Drugog svjetskog rata do njenog ponovnog otvaranja služio raznim svrhama. Nakon 53 godine prekida u radu, 08. oktobra 1994. godine Elči ljepotica započinje svoje potpuno novo putovanje.

Po završetku programa svim posjetiocima podijeljeno je tradicionalno jelo ašura koje je i ove godine kao i prethodnih obezbijedila Uprava Medrese.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine