digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Doktorirao rukovodilac Ureda za zekat

Rukovodilac Ureda za zekat Rijaseta IZ mr. Elnur Salihović, uspješnom odbranom doktorskog rada na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu, 23. 10. 2017. godine, stekao je zvanje doktora islamskih nauka iz oblasti fikha.

Prezentirajući mišljenje komisije dr. Mustafa Hasani je kazao da Salihovićev doktorski rad pod nazivom „Ustanova zekata u teoriji i praksi muslimana u Bosni i Hercegovini u drugoj polovini XX stoljeća“ na cjelovit način sagledava problematiku zekata u Bosni i Hercegovini u naznačenom razdoblju,a  koja je u dosadašnjem periodu tretirana fragmentarno i parcijalno, što ovaj rad čini inovativnim i vrijednim doprinosom razumijevanju zekata i unaprjeđivanju dosadašnje prakse prikupljanja zekata i njegove distribucije.

Izlažući razloge i ciljeve obrade ove teme, između ostalog, Salihović je kazao da je pitanje zekata jedno od najznačajnijih pitanja za život muslimana, ali da zekat, kao jedan od stubova islama, nije zauzimao odgovarajuće mjesto u praksi muslimana u BiH u periodu koji je bio predmet istraživanja.

U zaključcima rada se ističe da su zekat i sadekatu-l-fitr u posljednjoj trećini dvadesetog stoljeća primarno bili vezani za očuvanje i razvoj Islamske zajednice, posebno obrazovnih ustanova Islamske zajednice, koje su bile i ključne u tom procesu. Finansijski problemi, prvenstveno vezani za opstojnost i finansiranje Gazi Husrev-begove medrese i potreba osnivanja Islamskog teološkog fakulteta, uveliko su doprinijeli predanosti i mobiliziranju najvećeg dijela službenika i aktivista Islamske zajednice. Zekat je bio zastupljen u nastavnim programima obrazovnih institucija Islamske zajednice i programima mektebske nastave i vjeronauke u školama, ali  prilično je slaba zastupljenost tema vezanih za zekat u periodici.

Sličica Želim Print

Salihović u svom radu preporučuje formiranje agencije za zekat IZ u BiH po uzoru na uspješne modele u svijetu, formiranje evropskog centra za zekat u Sarajevu koji bi imao istraživački i koordinacijski karakter, te u ovom radu naglašava da je realni potencijal zekata u BiH i dijaspori oko 50 miliona KM, a trenutna iskorištenost je oko 15%.

Elnur Salihović je rođen u Tuzli 1976. godine. Nakon završene Gazi Husrev-begove medrese, diplomirao je na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu. Magistarski studij ‘’Upravljanje državom i humanitarni poslovi’’ završio je na Univerzitetu u Sarajevu i La Sapinza Univerzitetu u Rimu. Radio je u kompaniji Klas dd Sarajevo, a u septembru 2007. godine, prelazi u Rijaset Islamske zajednice u BiH, gdje radi kao referent za zekat, a uspostavom Ureda za zekat 2009. godine, imenovan je za rukovodioca Ureda za zekat i trenutno radi na toj poziciji.

Salihović obavlja dužnost zamjenika generalnog sekretara Svjetskog zekat foruma sa sjedištem u Džakarti. Član je Nadzornog odbora Energoinvesta dd. Sarajevo, Nadzornog odbora Fonda Bošnjaci, te međunarodnog ekspertskog tima za izradu ZCP-Zakat Core Principles (Suštinskih principa u zekat menadžmentu).

Autor je knjige Major players in the Muslim Business World (Ključni igrači u muslimanskom poslovnom svijetu), u izdanju Universal Publishers, Florida, SAD. Autor je i nekoliko studija i tekstova, objavljenih u međunarodnim i domaćim časopisima. Posjeduje aktivno znanje engleskog i arapskog jezika i služi se italijanskim jezikom.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine