digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Karahasan: Ljubav nas čini boljim nego što uistinu jesmo

Autor: E.S. Februar 26, 2018 0

Večeras u dvorani Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu, u organizaciji Medžlisa Sarajevo i Gazi Husrev-begove biblioteke, upriličeno je druženje s književnikom Dževadom Karahasanom.


Moderator programa bio je Muhamed-ef. Velić koji je razgovarao s jednim od najpoznatijih bh. književnika o različitim temama, od kojih je posebnu pažnju prisutnih dobila tema o poimanju i percepciji pojma ljubavi u čovjekovom životu.

"Ljubav drži elemenate svijeta na okupu. Ljubav je ono što povezuje kap rose i list, ono što povezuje ljude. Omer Hajjam na kraju života se kaje što se pokušao približiti Bogu samo znanjem, jer zna da je najveći stupanj spoznaje Boga putem ljubavi... Samo ljubav pomaže da prihvatimo nedostatke drugog čovjeka pa i one koje volimo, volimo ih zbog njihovih nedostataka... Oni koji su me voljeli znam da su bili sposobni oprostiti mi ono što sam sebi ne bih oprostio. Ljubav nas čini boljim nego što uistinu jesmo", kazao je, između ostaloga, Karahasan.

Govoreći o Bosni i svakodnevici u njoj kazao je: "Bosna nije ambijent tolerancije. Prije svega, moramo se kao zajednica osloboditi infatilnosti. Shvatiti da smo odrasli. Djeca stalno tragaju za time ko ih ne voli i uvjeravaju druge, poput majke, da su fini, da slušaju. Djeca  okrivljuju druge. To ne rade odrasli."

Govorio je i svom razumijevanju islama, a sintagmu "bosanski islam" je objasnio kao izbor interpretacije Objave.
"Krenimo redom. Samo je Objava apsolutna,a sve ljudsko sigurno relativno. Razumijevanje Objave je relativno, uvjetovano našim iskustvima, geografskim, povijesnim i drugim elementima. Ne vjerujem nikome da je potpuno ispravno shvatio vjeru. Islam jeste univerzalna vjera, ali svi muslimani žive islam u skladu sa svojim iskustvima i razumijevanjem", istakao je Karahasan.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine