digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Nove knjige: “Diplomatija i diplomatska praksa u ranom islamskom periodu”

Autor: Februar 27, 2018 0

U Gazi Husrev-begovoj biblioteci je 26. februara predstavljena knjiga “Diplomatija i diplomatska praksa u ranom islamskom periodu”, autora Yasin Istanbulija u izdanju Balkanskog centra za analizu i studije. Knjigu su predstavili dr. Emir O. Filipović, profesor na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, dr. Harun Karčić, urednik i voditelj na Al-Jazeera Balkans te Kemal Obad, prevodilac i predsjednik UO Balansa. Moderator je bio Anes Džunuzović.

Promotori su istakli važnost ove publikacije na našem jeziku te izrazili zadovoljstvo što se jedna ovakva tema približava bosansko-hercegovačkoj javnosti, do sada značajno nedostupna na bosanskom jeziku i u naučnom diskursu. Dr. Filipović je naveo da ova knjiga i formom i hronologijom tema koje obrađuje je veoma dobro koncipirana i uređena, te da nudi jasan pregled historijskog perioda razvoja diplomatije u Islamskoj državi, odnosno muslimanskoj zajednici od poslanika Muhammeda, a.s, pa sve do Abasijskog perioda. Posljedni dio knjige koji obrađuje na koji način je koncipirana diplomatija unutar muslimanske zajednice i na koji način je uticala na evropsku modernu diplomatsku praksu, kako teorijom tako i praksom značajno doprinosu cjelokupnom tematskom zaokruženju knjige.

Dr. Harun Karčić se osvrnuo i na principe međunarodnih odnosa unutar islamske kulture i civilizacije te podcrtao da se ne samo pitanje diplomatije i diplomatske prakse muslimana u prošlosti na bosanskom jeziku nije dovoljno istraživalo i studijski obrađivalo, nego i cjelokupno poznavanje aspekata međunarodnih odnosa u islamu. Ova knjiga je vrlo značajan doprinos u tom pogledu,kako ističe dr. Karčić,koji je između ostalog naveo da su dobri diplomatski odnosi između Karla Velikog te Haruna er-Rešida, koje jednim dijelom opisuje i ova knjiga, zasigurno doprinijeli kasnijoj diplomatskoj praksi koju su evropljani vodili sa državama unutar i izvan evropskog kontinenta. Napomenuo je da bi u narednom periodu bilo korisno obraditi i diplomatiju Osmanske države.

Prevodilac i predsjednik UO BALANS-a, Kemal Obad, je izrazio zadovoljstvo što je ova knjiga prepoznata kao važan dodatak u izučavanju međunarodnih odnosa na našim prostorima, ali i općenito jedan pregled diplomatije muslimana u prošlosti te njihovom uticaju na savremene tokove međunarodnih odnosa. Istaknuo je da nam ova knjiga u suštini prenosi diplomatsko naslijeđe Muhammeda, a.s, odnosno prve zajednice muslimana te da nas ukazuje na historijsku važnost diplomatskog vođenja i rješavanja sporova unutar muslimanske zajednice ali i muslimanske zajednice sa drugim zajednicama sa kojima se susretala na svom putu širenja granica Islamske države u prošlosti. Zbog toga iz ove knjige možemo vidjeti da su često muslimanski izaslanici ili ambasadori dolazili na prostore drugih carstava i zemalja i prije muslimanske vojske, i obavljali različite misije, posebno u oblasti uspostave trgovačkih odnosa. Na kraju, mr. Obad je napomenuo da koliko god ova knjiga govori o diplomatiji u prošlosti, toliko nas vezuje za našu sadašnjost i realnost koja nas okružuje u današnjim svjetskim odnosima, ali i podsjeća nas na ispravne korake koje trebamo poduzeti u budućnosti u cilju izgradnje pravednijeg i stabilnijeg društva.

diplomatija

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine