digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

MUHIĆ: Majka Hava je bošnjački džennet

Autor: Redakcija April 16, 2015 0

Tokom mjeseca aprila Admir Muhić imao je promociju poeme «Hava majka Prijedočanka» i u nekoliko gradova BiH koja je, prema riječima autora, «upućena svima nama živima, ali da su to ujedno i riječi koje će svjedočiti o užasima koje su doživjele stotine majki i kada nas više ne bude među živima”.

 

Hava Tatarević je prošle godine 20. jula sahranila šest sinova i supruga, čije su kosti pronađene u masovnoj grobnici Tomašica. Svoje osvrte na knjigu, u izdanju bosnjaci.net dali su bivši reis Mustafa Cerić, Fatmir Alispahić, dr. Remzija Hadžiefendić-Parić (recenzija), Milos Urošević, Ante Mateša, muftija dr. Aziz ef. Hasanović, Esad Krcić. S autorom koji je porijeklom iz BiH, a živi u Hrvatskoj kratko sm razgovarali.

PREPOROD: Koliko dugo je nastajala poema?

Nakon posjete majci Havi u Zecovima kod Prijedora nisam mogao, a da se ne zapitam šta je to što je drži toliko snažnom, toliko jakom, toliko izdržljivom. Samo čvrsta vjera u Allaha i veliki sabur može održati tu snagu i istrajnost. Dosta dugo sam razmišljao o njenoj sudbini, pokušavao sam sebi to pojednostaviti šta bi da sam ja majka Hava, kako bih ja to prihvatio, kako bih se s tim nosio. Nije bilo dana kada nisam počeo pisati, ali svaki put sam odustajao u naletu suosjećanja i dijeljenja boli s njom. Sto puta sam se pitao "ko sam ja da pišem o tome" pored svega što je ona preživjela. Sto puta nisam nailazio na adekvatan odgovor. Nije lahko nečiju bol pretočiti u riječi, ali nije ona samo simbol boli i žalosti. Majka Hava je simbol života i ponosa. S tim sam se vodio kad sam pisao poemu. Shvatio sam tu prazninu u literarnom iskazu književnika i naš ponos, našu heroinu majku Havu pokušao opisati u poemi koja je književno djelo i ne samo to nego i arhiv, dokument i opomena. Dakle, po formi književnog djela moja poema je istinito svjedočenje. To je poetika svjedočenja. A koliko takvih svjedočenja imamo danas?!!

Skoro pa godinu dana nisam uspio pisati, a pokušavao sam jer nisam mogao sve do jedne proljetne noći kada je tišina vladala i kada sam napokon sabrao snage počeo sam pisati u dahu, kao da mi je neko diktirao sve te riječi. Pisao sam je sat vremena bez predaha. Naravno, poslije sam je dugo uređivao i vagao svako slovo da se iskaže ta bol i suosjećanje, da ni koga ne izazove, da ne ostane do kraja ne jasna i ne ostavi prostor nikome za nadopunu. Prvo sam je pročitao Feridu i Dževadu. Htio sam vidjeti njihovu reakciju. I zaista se osjetilo tada da je to djelo koje treba objaviti što prije da se otkloni ta praznina koja je vladala u tom segmentu. I oni su to potvrdili. Poema ne poziva na osvetu. Ona je trajni dokument za počinjeni genocid nad Bošnjacima. Upravo ono što i majka Hava svojim životom govori: "Sudit će im Bog." Treba pročitati poemu i vidjeti šta ona sa sobom nosi. Niko neće ostati ravnodušan, u to sam uvjeren. Ne prođe jedna hefta, a da barem tri puta je ne pročitam, onako za sebe.

PREPOROD: Zašto majka u naslovu?

Majka ima težinu u našim životima. Majka je institucija i kod Bošnjaka majka treba biti na početku svega, na pijadestalu života. Bez majke ni nas ne bi bilo. Majka je golema riječ u mom rječniku koja ima još veće značenje u suštini. Mene je kao i Vas i sve nas rodila majka. Mi muškarci nemamo tu čast kao majka da rađamo i voljom Svevišnjeg donosimo život. Namjerno je majka u naslovu poeme. Cijeli svijet ne drže vlastodršci niti onaj ko je najjači nego svijet drži majka. Riječ 'ummet' kao zajednica muslimana u svijetu upravo dolazi od arapske riječi 'ummun' što znači majka. Fatiha je "umul-Kur'an" majka Kur'ana, a znamo da bez Fatihe nema namaza. Ono što je Fatiha u Kur'anu to je nama majka Hava u Bosni, posebno Bošnjacima. Pa Poslanik a.s. nas podučava u hadisu kada govori da je džennet pod majčinim nogama. Zamislimo tu sliku dženneta, tu ljepotu i blagodat, tu obećanu nagradu i raskoš, tu neuporedivu sliku ni s čim, ni s kim, i iznad toga stope majke jer, "Džennet je pod majčinim nogama." i u figurativnom i u svakom drugom obliku i shvaćanju. Znači ako je džennet pod majčinim nogama, a što sigurno znamo u poruci Poslanika a.s. kako ne ljubiti svoju majku, kako je ne poštovati, kolo je ne voljeti!!! Svojoj sam majci rahmetli Emini u suzama noge ljubio kad je preselila. To je moj džennet, moja svrha života. Kao isto i rahmetli Mejra, rahmetli Kadira i sve naše majke koje nisu više s nama na dunjaluku. Zato riječ majka zauzima mjesto u naslovu poeme "Hava majka Prijedorčanka". Hava je bošnjački i bosanski džennet koji još uvijek hoda. Ona je mjerilo života u Bosni. Koliko je majka Hava prisutna u udžbenicima, školskim i vjerskim, u medijima, u javnosti, toliko imamo državnosti BiH. U njenim sinovima se ogleda državnost Bosne i Hercegovine. Najviše bola su doživjele majke i baš zato sam joj dao mjesto u samom naslovu poeme. Najljepša riječ jeste majka.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine