digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Razmišljati pozitivno o budućnosti i nikada ne odustajati

Autor: Ajša Hafizović Hadžimešić April 15, 2015 0

Adnan Zec je svjedok zločina u Ahmićima. U nizu slučajeva svjedočio je kao svjedok haškog Tužilaštva. Između ostalih bio je i svjedok u procesu protiv Miroslava Brala, pripadnika vojne policije HVO, koji je prije deset godina osuđen za ubistvo i progon civilnog stanovništva u Ahmićima, kao i silovanje i rušenje vjerskih objekata.

Žrtve su dobro upamtile riječi tužioca Marka Harmona na kraju ovog procesa kada je upozorio da se zaboravlja „istinski saslušati glas žrtava i razmisliti o njihovim riječima“ navodeći niz svjedočenja među kojima i ono Adnana Zeca, svjedoka egzekucije njegovog oca Sabahudina, majke Hajrije i jedanaestogodišnje sestre Alise - troje od stotinu i šesnaest žrtava zločina u Ahmićima kraj Viteza, kojeg su 16. aprila 1993. počinili pripadnici Jokera, eskadrona smrti iz sastava Hrvatskog vijeća obrane i Hrvatske vojske.

U želji da istinski saslušamo glas Adnana Zeca koji je te 1993. imao 13 godina, da vidimo kako danas živi, šta radi i kako se nosi sa životom potražili smo ga tokom naše nedavne posjete Holandiji. Pronašli smo ga zahvaljujući Bošnjačkom uredu za vezu sa Haškim tribunalom i otkrili čovjeka zdrave životne energije koji ne dozvoljava da ga teškoće zaustavljaju u njegovom kretanju naprijed.

Danas 35-godišnji Adnan sa suprugom Emirom i kćerkama Aminom i Adnom živi u Holandiji. Ova lijepa porodica ugostila nas je u svom domu kao svoje najbliže - u domu u kome sve odiše ljepotom i toplinom, onom bosanski bliskom.

Čudesna je, očima vidljiva, milost kojom je obasut dom koji su izgradili ovo dvoje mladih ljudi - on preživjela žrtva zločina u Ahmićima, ona preživjela žrtva genocida u Srebrenici - dvoje mladih koji su i pored gubitka oba roditelja u ratu i teškoća nakon rata uspjeli u tuđini ostvariti dom pun topline i radosti, ali i zadržati ljubav prema Bosni i Hercegovini...

 

Pažnja! Više pročitajte u printanom izdanju Preporoda od 15. aprila 2015.g.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine