digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Osuda napada na džamiju u Tomislavgradu/Duvnu

Autor: Avgust 15, 2015 0

Predstavnici vjerskih, humanitarnih, kulturnih i političkih subjekata Bošnjaka sa područja opštine Tomislavgrad na sastanku održanom 15.08.2015.godine u prostorijama Medžlisa Islamske zajednice Tomislavgrad, u povodu posljednjih dešavanja vezanih za napade na imovinu Islamske zajednice kao i Bošnjake i njihovu imovinu u Omerovićima kod Tomislavgrad izdaju slijedeće

 

 

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

 

  1. Najoštrije osuđujemo upad dva automobila u kojima je bilo deset osoba, a koji su u jutarnjim satima na ulazu u dvorište džamije ostavili plinsku bocu i izvršili fizički napad, popraćen uvredama i psovkama, na imovinu Bošnjaka i Bošnjake koji su se u tom momentu tu nalazili.

 

  1. Od svih relevantnih lokalnih i državnih institucija tražimo da se svi počinitelji i učesnici ovog djela što prije nađu pred licima gonjenja i pravde, te da se izvršeno djelo okarakteriše pravim imenom, te da mu se da odgovarajuća zakonska kvalifikacija.

 

  1. Ujedno, analizirajući sve ranije iste ili slične napade, tražimo da se pronađu i adekvatno kazne njihovi počinioci, poput ispisivanja grafita u Mokronogama i skrnavljenja spomen obilježja u Mokronogama.

 

  1. Imajući na umu dugogodišnju koegzistenciju svih ljudi na području Tomislavgrada i Duvanjskog kraja, nadamo se da će se poduzeti sve neophodne mjere i radnje i otkloniti sve prepreke za nesmetan život, rad i egzistenciju ljudi, kako Bošnjaka tako i drugih koji žive na ovom prostoru.

 

  1. Duboko smo svjesni da ovi i slični događaji jesu opravdan razlog za strah i zabrinutost svih Bošnjaka. Također, iskreno se nadamo da će svaki pokušaj ulijevanja straha, nesigurnosti i unošenja međunacionalne mržnje i netrpeljivosti, pravovremenom i adekvatnom intervencijom državnih institucija biti otkriven i spriječen.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine