digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Napadi na bh muslimane: Svako dijeli ono što ima

Autor: E. Subašić Avgust 20, 2015 0

Muslimani u BiH zahvaljuju se Bogu što mogu u miru živjeti, za razliku od njihovih istovjernika u Iraku, Nigeriji, Siriji, Palestini, Burmi... koji žive s prizorima smrti i krvavih razaranja, ali se s pravom pitaju da li s konstantnim napadima njihovih sugrađana mogu iščekivati i gore. Krvavije razdoblje.  Samo u prvih desetak dana ramazana muslimani su bili izloženi napadima koji su svojstveni za mračni period 1992-1995.

 

 Svako dijeli ono što ima

Ilustracije radi, džematlijka u Vlasenici zatekla je četnički znak na svojim vratima pri povratku s teravije, a džematlija u Duvnu zatekao je ustaški znak na svojoj kući. Uslijedio je napad na džamiju u Janji i vjernike u Zvorniku. Ubrzo se pokušalo s poniženjem muslimanskih povratnika u Doboju, tako što su dijeljene školske knjižice s izmišljenim bošnjačkim umjesto bosanskim jezikom. Da u Doboju nije riječ samo o političkom provociranju jedne nacije svjedoči i spriječeni napad pročetničkih grupa na vjernike na zajedničkom iftaru u centru grada. Nažalost, tu nije kraj. Druga polovica ramazana opet je obilježena napadima na muslimane. Napad kamenicama na džematlije, koji su iftarili u haremu Čaršijske džamije, prijedorski imam je s pravom sarkastično prokomentirao: Svako dijeli ono što ima. U Kotor-Varoši povratnika su istukli i urezali mu nožem na stomaku četnički znak 4C. Ko zna po koji put je predsjednik MIZ Vlasenica Mujo Hadžiomerović izašao u javnost kako bi osudio napad na povratnika koji se desio treći dan Bajrama u ovom gradu. U Bijeljini se desio fizički atak na džamiju, dok je u Srebrenici još uvijek u toku atak na ličnost jedne muslimanke, protiv koje se vodi peticija jer nosi mahramu, ali i atak na islamske vrijednosti. Naime, pravo na hidžab nije pravo samo jedne odgajateljice u vrtiću, već pravo i obaveza koju propisuje islam. U ovoj borbi protiv odgajateljice s mahramom uključio se i pravoslavni sveštenik, koji, i pored toliko nevladinih udruženja i boraca za ljudska prava, nikada neće biti prozvan za ekstremizam i širenje vjerske mržnje. Posljednji napad zabilježen je, opet, u Prijedoru. Medžlis je izvjestio o napadu grupe srpskih omladinaca na par mladih Bošnjaka koji su kupovali pecivo u pekari. Upitali su ih: Jeste li vi balije? Umjesto peciva mladi Bošnjaci su dobili divljanje u formi napada jednog čopora.

Možemo govoriti o svim ovim pojavama kao izolovanim slučajevima, incidentima, ali ovako česti incidenti mogući su samo u BiH, a da ih niko ne nazove krivičnim djelima iz mržnje i ksenofobije. U javnosti su rijetke bile osude političkih zvaničnika, brojnih nevladinih udruženja kao i vjerskih predstavnika iz Pravoslavne ili Katoličke crkve.

Dok u manjem entitetu muslimani strahuju od svakodnevnih napada u isto vrijeme su spremni odvajati iz svog budžeta i pomagati gradnju tuđih vjerskih objekata, poput prošlomjesečnog slučaja u Prnjavoru, gdje su pomogli gradnju pravoslavne crkve. Mnogima nije bilo jasno kako je moguće, nakon ogromne pomoći koju su muslimani Tešnja pružili građanima Doboja u toku poplava, da se dogodi četničko divljanje za vrijeme iftara muslimana u centru Doboja.

Mogući odgovor treba tražiti u načinu interpretacije suživota od strane političkih i vjerskih zvaničnika. Nekada primjeri pokazuju da nerijetko nije do naroda, već njihovih predstavnika, vođa i lidera, kako političkih tako i vjerskih. Kada budemo svjedočili javnim apelima  Pravoslavne crkve da nije u skladu s pravoslavljem napadati, skrnaviti džamije, prijetiti ljudima druge vjere ili apelima Katoličke crkve da se pomogne muslimanima u Duvnu, Livnu i svakom dijelu BiH kako bi se osjećali kao katolici za vrijeme posjete pape Franje Sarajevu, tada ćemo svjedočiti i boljim međuljudskim odnosima i smanjenju slučajeva ekstremizma. Dotad, slušat ćemo pravoslavnog sveštenika iz Srebrenice koji pokazuje da još živi s mentalnim sklopom srednjeg vijeka. Veći problem je samo što će ovog i slične sveštenike diljem domovine slušati mlađe generacije bh građana i nastaviti tradiciju mržnje prema drugima.

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine