digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Senzacionalna laž o starom primjerku Mushafa

Autor: Esad Bajić Septembar 01, 2015 0

Kada je prije mjesec dana na našim portalima prenešena vijest kako je u Birminghamskom muzeju pronađen najstariji primjerak pisanog kur'anskog teksta na pitanje zašto nisam istu prenio na portalu Medžlisa Konjic, jer tako ekskluzivne vijesti se čitaju, odgovorih da ću sačekati pa prenijeti onu kad objave da je stariji i od Muhammeda, a s.

Naravno, ne poznajem budućnost, izgovorio sam to više razočaran činjenicom što je danas veća vijest i dokaz istinitosti islama ako je neki košarkaš primio islam, ili, u ovom slučaju neki engleski muzej našao u svojoj arhivi tako star primjerak Kur'anskog teksta, nego kad ljudi umiru pod strašnih mukama ne želevši se odreći svoje vjere. Veći autoriteti u vjeri su oni koji su do jučer bili na drogama pa došlo tobe nego li oni koji zbog iste te vjere nit se kad propiše, nit drogiraše. Ebu Sufjan koji islam primi kad kad je muslimanska vojska opasala Mekku po ovoj logici je veći dokaz vjere i vjernika od hazreti Alije, hazreti Ebu Bekra, hazreti Bilala i ostalih ashaba iz one prve skupine iskrenih sljedbenika.

Spomenuta vijest kaže: Stranice Kurana pronađene u knjižnici Sveučilišta u Birminghamu vjerojatno dolazi iz najstarijeg primjerka islamske svete knjige na svijetu. Rukopis je pronađen pomoću radiokarbonske analize, a ispisan je na ovčjoj i kozjoj koži, a datira između 568. i 645. godine, što znači da je stara minimalno 1370 godina, a to ju čini među najstarije na svijetu, prenosi Business Insider.

Ova vijest na nekim portalima glasi i ovako: "Nakon što je prošli mjesec pronađen najstariji Kuran na svijetu, znanstvenici su datirali stranice ugljikom-14 i došli do šokantnog otkrića - star je između 1448 i 1371 godinu, što znači da bi mogao biti stariji od proroka Muhameda...."

Ne tvrde oni, dakle još da su te stranice Kur'ana starije od doba Poslanika, a.s.,, ali mene nimalo ne bi čudilo da se u doglednom periodu nađe negdje u nekom njihovom muzeju koja nova još starija stranica iz vremena prije rođenja Muhammeda, a.s.

Toliko su nam magle prodali pod istinu u zadnje vrijeme, da su vjerovatno ocijenili da bi se uskoro mogla i ova vrsta magle plasirati na tržište. Vjerojatno im trebaju novi sukobi, novi protesti u kojima će maslimanske gnjevne mase da pale ambasade, krve se međusobno itd.

No, vjerujem da to neće bit baš odmah, sad su nam plasirali ovu vijest pa će nas pustiti da je objavimo, da se intimno identifikujemo s njom, da likujemo, jer, eto, nakon svih silnih dokaza naše vjere imamo i taj moderni, ekskluzivni, Zapadni dokaz koji tako volimo i cijenimo jer smo prestali vjerovati u sebe i u svoje dokaze, jer muslimanski svijet čini mi se još kolonijanizirane svijesti za potvrdu sebe treba dokaz svojih "bijelih gospodara". Duboko u sebi neki od nas čekaju baš taj "Zapadni Kur'an" da se riješe straha od sebe samih i od svoje vjere.

Kroz glavu mi prođe scena iz 1996. godine kad nisam mogao vjerovati da jedna crnoputa muslimanka u haremu Kabe šapuće našoj bosanki:
-Blago tebi ti si bijela!

Kroz glavu mi prođe priča sa sunarodnjakom u onoj strani iznad željezničke stranice u Štutgartu koji mi, nakon što mu na pitanje kako sam i kako živim odgovorih da sam dobro i da sam zadovoljan-elhamdulillah, konstatova kako je to moguće jer nisu svačiji životni ciljevi isti. Ko biva, da bi ja bio zadovoljan i elhamdulillah, a živio u Bosni i radio za 400 eura moram imati male životne ciljeve dok on ima veće životne ciljeve pa je normalno da ne može imati moj mir i zadovoljstvo, jer koliko god da bolje živi mnogo je veći raspon njegovog stanja i njegovih ciljeva. I, valjda, koliko sma ja shvatio, da bi sve to sebi potvrdio poče priču o tom gdje je sve bio, šta je sve obišao, pola svijeta malte ne. A ja kontam u sebi, kad je bio u Bosni, na kruški što mu je babo posadio kad je rod ubro, zna li kako mu se zovu pode iznad sela...? Svijet je lijepo obić ako se prije toga rodni kraj obiđe, mjera i mustra uzme.

Nije potrebno odbaciti Zapad i njihove informacije, ali valja znati one svoje, naše i to znanje treba učvrstiti na jakim razumskim temeljima učvršćenim vjerom.

Naši će mladi tražiti dokaze sebe i svoga na Zapadu, pogotovo onaj dio koji taj Zapad neće imat priliku očima vidjet osim na TV-u, jer Istok nema svoju težinu, nema moć, nema adekvatan odgovor na mnoga pitanja koja mladi sad postavljaju i koja će donijeti budućnost. Te odgovore nažalost ne nude ni učenjaci vjere.

Dok radoznala mladalačka misao pita koji je kur'anski odgovor ako medicina sutra uspije oživjeti mrtva čovjeka većina alima mu odgovara to je nemoguće, Allah je taj koji život i smrt daje.
Naravno da je tako, svaku mogućnost i potencijal koji čovječanstvo ostvari na dunjaluku Allah je omogućio, no naša vjerska misao, ulema, trebala bi da se okrene iznalaženju kur'anskih odgovora na izazove razvoja i olakša budućim generacijama prepoznavanje Istine. Zapaljivi emocionalni vjerski govori i tekstovi lišeni konkretnosti i istinske stvarnosti mogu mnogobrojnošću slušalaca i čitalaca donijeti privid snage, no, svjedoci smo da te mase lahko bivaju već narednog dana nekim drugačijim povodom jednako tako zapaljene i povedene.

Često nam se govori kako nas Poslanik da se sad pojavi ne bi prepoznao kao vjernike. Ja nisam ubjeđen da bi se to neprepoznavanje desilo zbog toga što nemam zavraćene pantalone i dugu bradu, ne mislim ni blizu da je Poslanikova predstava budućih događaja bila tako usko vezana za njegovo doba, sami hadisi koji se prenose od njega demantuju to. Mislim da nas ne bi prepoznao zbog nepismenosti u muslimanskim sredinama, zbog velikog broja sirotinje, zbog podčinjenosti drugima i zbog sličnosti drugima... Sličnosti po materijalističkom dunjalučkom mentalitetu. Čemu vrijedi oblačiti drukčiju odjeću da bi se razlikovali od nemuslimana kada smo s njima identični u materijalnim dunjalučkim žudnjama i putenim tjelesnim prohtjevima?

Volio bih, ako nam sutra sa Zapada plasiraju vijest kako su pronašli dijelove Kur'ana starije od Muhammed, a.s., vremena, da naši alimi u svijetu ne iskoriste to da poguraju siromašne mase na paljevine, egzekucije i rušenja nevjernika i nevjerničkog zdanja u svojim sredinama nego da izađu na minbere i ćurseve i uz osmijeh na licu kažu: Braćo, mi znamo da je to nemoguće, a ako nekom treba da se srce smiri, evo i izvještaja analize tih istih stranica iz naših labaratorija.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine