digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

A, da nam visoki predstavnik bude žena?

Autor: Aida Krzić Oktobar 03, 2015 0

Umnih Bošnjaka ima. I sposobnih. I odvažnih. U svim sferama života, u svim djelatnostima.

Riječju ili djelom obilježe vrijeme i budu zapamćeni. Ponos i dika budu ili jesu svojim sunarodnjacima. Hvaljeni i slabljeni. Ili su samozatajni, neprimijetni, jedva poznati. Ovi drugi, samozatajni, urade počesto i više od onih glasnih i zasluženu slavu steknu tek poslije svog odlaska s dunjaluka. Njihova dobra i vrijedna djela ostaju, traju, na korist su novim pokoljenjima. Pravednošću i milošću Božijom oni od tih svojih djela  imaju hajra poslije svog preseljenja na bolji svijet.

U burnom i neizvjesnom vremenu živimo. Svakovrsnim smo kušnjama i belajima izloženi. Zapinje nam i tamo gdje se ne nadamo, gdje ne bi trebalo, gdje ne bi smjelo zapinjati. Smjernice nam trebaju, jasne, osmišljene, za naše težnje, programe, mogućnosti. Umni i sposobni mogu nam ih pružiti. I voditi nas mogu sigurnije u budućnost primjerenu našim stvarnim potrebama i mogućnostima.

Dva pametna su pametnija od jednoga - poznata je mudrost. A dva pametna i sposobna Bošnjaka teško mogu sarađivati i dogovoriti se. O trojici, o timu, gotovo da se ne da ni govoriti, posebice ako potencijalne saradnike ne vezuje i ne obavezuje materijalna ili kakva druga dobit. Šta je budućnost Bosne i Hercegovine naspram sujete pametnog i sposobnog i njegove ubijeđenosti da je njegov interes iznad bilo čijeg interesa, da on najbolje zna, da samo on može odlučivati, da njegova mora biti prva i posljednja.

Ljutimo se, negodujemo na uspjehe svojih komšija i susjeda. Čudimo se njihovoj ujedinjenosti, njihovoj osjetljivosti prema svome i odanosti vjeri, naciji, tradiciji i zajedništvu. Ko nama Bošnjacima brani da budemo svoji na svome, da svoje volimo, poštujemo, njegujemo, čuvamo?!

Bošnjački sabor se sprema. Potreban je Bošnjacima. Potrebno je da se najumniji saberu, iznesu goruće probleme i potraže smjernice rada i djelovanja. Ali valja sabrati te najumnije. Valja odrediti prvog, predsjedavajućeg, oko kojeg će se sabrati oni koji ne moraju biti ni manje umni, ni manje važni, ni manje sposobni od predsjedavajućeg, ali im predsjedavajućeg valja odrediti da bi se sabrasčli, dogovorili i krenuli, s Božijom pomoći, naprijed.

Čelnici najmnogoljudnijih i najmoćnijih stranaka u Bosni i Hercegovini sastaju se i dogovaraju. Čelnici ostalih, manje moćnih, ali stranaka koje dijele sočni i slatki kolač vlasti na svim razinama, ne prihvataju pokušaje dogovora i nastojanja da se krene dalje od Dejtona i podjela. Ni oni koji se dogovaraju, ni oni koji ne prihvataju to njihovo dogovaranje ne miču od svojih krutih, nerazumnih stavova i osobnih sujeta. Brane oni prvo svoje položaje i bore se da sačuvaju moć na svome komadu zemljice Bosne. Narod niti slušaju, niti izašta pitaju. Hora im, jer ova godina nije izborna.

Ne možeš ne čuti i ne vidjeti ta sučeljavanja i prepucavanja, ne možeš ne osjetiti zavist, umišljenost, licemjerje i nesposobnost moćnih. Ne možeš ne pisnuti što ti poharčiše ono što su ti očevi i djedovi gradili u bivšem, uređenom, sistemu. Nisu hidroelektrane, rafinerije, upravne zgrade firmi, poljoprivredna dobra podizana da bi ih otimali, prodavali, i privatizirali vlastodršci i moćnici entiteta, kantona, općina!

Novinari se naslađuju i iživljavaju na nesporazumima čelnika i moćnika, na neskrivenom ili zakamufliranom nacionalizmu i primitivizmu koje pokreću i hrane nesposobnost i neznanje. Htjeli bi novinari biti iznad, htjeli bi s visine promatrati i komentirati, ali većina ih to nije kadra, jer i sami robuju svojim uvjerenjima i plitkome znanju ili su prisiljeni iskazivati lojalnost svojim stranačkim ili mafijaškim šefovima.

Izredali su se visoki  predstavnici nemuslimani različitih konfesija i nacija. Sredovječni, ostarjeli, mlađahni. Pokazali su svoje znanje, strpljenje, volju. Ili su pokazali neznanje, nezainteresiranost, ravnodušnost, naklonjenost jednome od bosanskohercegovačkih naroda ili vođa tih naroda, uglavnom nebošnjačkih. U pet deka su se razlikovali. Punih džepova su odlazili. Ponekog je dotakla Bosna i njeni ljudi, pa je i skupljene dojmove mogao ponijeti kao unosan materijal za literarni izražaj.

A da visoki predstavnik bude žena? Ima li ikakve mogućnosti da nam stigne mudra, prosvijećena i odvažna Turkinja, naprimjer? Ja šta kazah i ostadoh živa! Pa, eto, kazah, usudih se spomenuti ženu, pa još prosvijećenu, mudru, odvažnu muslimanku na poziciji visoke?! Takva žena bi mogla pokrenuti s mrtve tačke preporod države Bosne i Hercegovine i njenih naroda i narodnosti da postanu, s Božijom pomoći, državljani jedne normalne Bosne i Hercegovine - sa zastavom, grbom i himnom prihvaćenom od svih naroda i narodnosti, odnosno svih građana Bosne i Hercegovine.

 

 

 

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine