digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Srebrenica i Bratunac: "Krv nam je svima ista"

Autor: Novembar 17, 2015 0

Povodom 16. novembra, Međunarodnog dana tolerancije, u Srebrenici i Bratuncu je organizovana je akcija dobrovoljnog darivanja krvi pod nazivom "Krv nam je svima ista", javlja Anadolu Agency (AA).Akciji, koju su organizovali mladi aktivisti pod okriljem projekta "PRO-Budućnost", se do podneva na svim lokacijama širom BiH odazvalo preko 200 građana.

 

Najstariji davalac krvi danas u Bratuncu je bio šezdesetpetogodišnji Zoran Kovačević. Prvi put krv je darivao kao osamnaestogodišnjak da bi spasio strinin život, a ovo je zvanično 67. put da je dao krv. Više je motiva zbog kojih se Zoran redovno odaziva ovom humanom pozivu.

"Nikad ne znate kad vam krv može zatrebati, a ništa vas ne košta da date. Mi nemamo naviku da kontrolišemo zdravlje. Samim dolaskom kod ljekara i darivanjem krvi mi znamo da smo odradili jedan dio posla i za sebe", kaže Zoran.

On smatra da je doniranje organa još humaniji čin te se nada da će uskoro i u Bosni i Hercegovini to postati uobičajena procedura.

Raduje ga jer je u Domu zdravlja u Bratuncu vidio mnogo mladih ljudi, srednjoškolaca, koji su odlučili da pomognu drugom.

Bojan Mandić ima 18 godina, i danas, baš kao svojevremeno Zoran, prvi put daruje krv. Treme je bilo, ali je rekao da planira postati redovni davalac dragocjene tečnosti.

"Čuo sam za kampanju 'Krv nam je svima ista' i došao sam da pomognem koliko god mogu", rekao je Bojan.

Više od 40 mladih osoba iz Srebrenice i Bratunca odazvalo se akciji, a mnogima od njih danas je prvi put da daruju krv. Amar Zeljković je došao čak iz Sanskog Mosta kako bi učestvovao u akciji. Tu je, kaže, da bi pomogao prijateljici u organizaciji akcije, ali i da sam da krv jer spletom okolnosti ovakve akcije nije bilo u gradu u kom Amar živi. Ovo je osmi put da je dao krv.

"Svima preporučujem da daju krv jer to može da spasi nečiji život, a svi ljudi koji 10 puta doniraju krv u našoj državi stiču pravo na besplatno liječenje do kraja života", ističe Amar.
Ivana Milošević, koja ime 18 godina, također se pridružila humanoj akciji.

"Danas ću prvi put dati krv jer želim da pomognem. To meni znači malo, a nekome će značiti mnogo", kaže Ivana.

Sa ciljem da sve protekne u najboljem redu akciji su budno pratile Transfuziološka služba iz Zvornika i Opštinska organizacija Crvenog krsta iz Bratunca. Nakon obaveznog pregleda tokom kog ljekari ustanove da davalac nema akutnih i hroničnih oboljenja, da nije imao operativne zahvate u skorije vrijeme, te da nije pod temperaturom ili medikamentnom terapijom, može se pristupiti uzimanju, odnosno davanju krvi.

"Svaka data krv može da znači jedan spašeni život. Važno je da ne dozvolimo da pacijent čeka krv nego da krv čeka pacijenta. Krv mogu dati sve osobe od 18 do 65 godina, muškarci to mogu učiniti na svaka tri, a žene na svaka četiri mjeseca", rekao je Vladimir Dražić, šef Transfuziološke službe u Zvorniku.

Akcija pod nazivom "Krv nam je svima ista" je inicijativa mladih aktivista koji već duže vrijeme djeluju pod okriljem USAID-ovog projekta "PRO-Budućnost". Oni su sami osmislili i u saradnji sa zavodima za transfuziologiju organizovali današnju akciju na području 30 opština širom BiH. Ova akcija je, kako smatraju mladi, samo jedan od načina kako se u svakodnevnom djelovanju može raditi na izgradnji pomirenja, povjerenja i razumijevanja u našoj zemlji.

"Želimo da ovim humanim gestom pošaljemo lijepu poruku ljubavi, tolerancije i suživota iz naših gradova. Nadamo se da će ova kampanja postati tradicionalna i da će se održavati svakog 16. novembra", izjavila je Tamara Cvetković, voditeljica akcije "Krv nam je svima ista" za Srebrenicu i Bratunac.

Akciji u Srebrenici i Bratuncu se odazvao veliki broj građana, neki od njih iz zdravstvenih razloga nisu mogli donirati krv, ali je unatoč tome prikupljeno 25 doza dragocjene tečnosti za koje se organizatori nadaju da će spasiti živote.

bir.ba/(AA)

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine