digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Travnik: Seminar o halal-standardu i ishrani

Autor: Edin Memić Januar 16, 2017 0

U Elči Ibrahim-pašinoj medresi, 14.1.2016.g. upriličen je seminar o Halal standardu i halal ishrani koji je organiziran u međusobnoj saradnji Muftijstva travničkog i Agnecije za certificiranje halal kvalitete.

Ovaj seminar namijenjen je za sve imame, mu'allime, vjeroučitelje i koordinatore sa područja ovog Muftijstva. Njemu su također prisustvovali i imami u penziji kao i supruge imama. U svojstvu domaćina prisutnima je poselamio  mr. Safet Durguti (pomoćnik direktora za internat u travničkoj Medresi) uputivši selame dobrodošlice i svoje zadovoljstvo što Medresa sa svojim kapacitetima može biti domaćinom ovog seminara. Prije glavnog dijela seminara učesnicima se obratio i Muftija travnički dr. Ahmed-ef. Adilović koji je kazao da je ovaj seminar (inače tradicionalni) uspostavljen s ciljem edukacije kadra u skladu sa zahtjevima vremena u kojem se živi, a jedan od savremenih zahtjeva ovog vremena je i halal standard, odnosno, halal certficiranje. „Imami i vjeroučitelji su zbog prirode svoga poziva najpozvaniji da se upoznaju sa halal standardima“ – dodao je.

Nakon Muftijinog izlaganja uslijedio je glavni dio seminara u kojem su svoja izlaganja imali: Amir Sakić direktor Agencije za certificiranje halal kvalitete, prof.dr.Midhat Jašić, čaln UO Agencije i Valdet Peštalić direktor Odjela za edukaciju u Agenciji za certificiranje halal kvalitete. Gospodin Sakić izlagao je na temu „Halal u ishrani muslimana“ pri čemu je upoznao prisutne sa Agencijom, njenim sonivanjem, razvojnim putem i rezultatima koje je postigla u svom desetogodišnjem djelovanju. Objasnio je značaj halal standarda i podsjetio na dijelove islamskih izvora koji govore o halalu i haramu,a posebno na one koji govore o ishrani. Također, u svome izlaganju, gospodine Sakić podsjetio je na karakteristike, važnosti i osnovne principe halala i harama. Vrlo zapaženo i interesantno izlaganje imao je prof. dr. Midhat Jašić koji je govorio na temu „Prehrana, islam i dimenzije ljudskog bića“. Prof. Jašić posebno se zadržavao na temama od velikog značaja kao što su važnost umjerene prehrane, fizička aktivnost čovjeka i značaj higijene. Posljednji izlagač bio je Valdet Peštalić koji je govorio natemu „Halal u primjeni“ dotičući se između sotalog pitanja o područjima primjene halala, sljedljivosti, provjere i kontrole. Također je govorio o aditivima, halalu u savremenom psolovanjui o halal hrani u BiH. Na pauzi između izlaganja upriličena je i svečanost a riječ je o dodjeli Halal certifikata mesnoj industriji „Bajra“ koja je na taj način psotala prvi lanac mesnica koji ima ovaj Certifikat. Mesna industrija „Bajra“ je na istom seminaru upriličila degustaciju nekih svojih proizvoda. Dovom koju je proučio glavni imam MIZ Travnik mr. Salih –ef. Indžić a kojoj je prethodila evaulacija kroz pitanja i odgovore, završen je ovaj, po mišljenju njegovih sudionika, vrlo važan i koristan seminar. Za sve prisutne nakon seminara upriličen je ručak u restoranu Elči Ibrahim – pašine medrese.

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine