digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Prvi hafiz Jablanice: Budi se ljubav prema Kur'anu i u našoj Jablanici

Autor: B. PERVA Mart 27, 2017 0

Promoviran prvi hafiz u historiji ovog grada

 

Anes Čilić, postdiplomac na Internacionalnom Burch univerzitetu, hafisku dovu upriličio je u Gradskoj džamiji u rodnoj Jablanici gdje se okupio dobar broj džematlija predvođenih muftijom mostarskim Salem ef. Dedović, izaslanikom reisu-l-uleme hafizom Hasom ef. Poparom, te čelnicima i imamima MIZ Jablanica

Jedanaesti mart 2017. u analima Medžlisa Islamske zajednice Jablanica, a i u pamćenu stanovnika ovog hercegovačkog grada, ostat će upamćen po tome što je u Gradskoj džamiji upriličena prva hafiska dova u historiiji ovog grada i to njihovom sugrađaninu Anisu Čiliću, postdiplomcu na Internacionalnom Burch univerzitetu u Sarajevu. I dok smo čekali podne namaz, poslije koga je trebalo krene oficiJelni program,  muftija mostarski i hercegovački Salim ef. Dedović kaže: „Ovo je zanimljiva priča, zanimljivo iskustvo hafiske dove i hafiza mladića. Kuriozitet je da je mladi hafiz na prirodno-matematičkim naukama, da formalno nije bio vezan za medresanTsko obrazovanje. Podsjeća na neka ranija vremena kad smo imali dobar broj hafiza koji su obavljali neke društvene, biznismenske poslove, a nisu bili kadrovi Islamske zajednice. Mostar i drugi hercegovački gradovi pamte takva vremena.“

Priči o prvom jablaničkom hafizu i prvoj hafijskoj dovi u Jablanici priključuje se i glavni imam Ekrem ef. Hodžić koji dodaje: „Mi smo u Jablanici dobili prvog hafiza. Mladi hafiz je naš član, naš džematlija, koji je tu prisutan u svim aktivnostima. Vrlo je pozitivan momak, odličan student drugog ciklusa master studija, a sve to pokazuje da on svoj život vidi u okrilju Kur'ana Časnog. Za nas je velika stvar što imamo insana koji nije u kadrovskim strukturama Medžlisa, a da se na njeg možemo osloniti u bilo kom segmentu naših aktivnosti.“

Kadrovska osvježenja

Program svečane hafiske dove otpočeo je poslije podne namaza. Uvodno obraćanje imao je Ekrem ef. Hodžić, glavni imam MIZ Jablanica. Tom prilikom kazao je: „Za nas u Medžlisu i za sve muslimane u Jablanici predstavlja čast da prvi put u historiji ovog grada imamo hafisku dovu. Mnogo željenu i dugo očekivanu.“ Potom se okupljenom narodu obratio muftija Salem ef. DedoviĆ koji je kazao i ovo: „Dijelim radost sa džematom Jablanica, sa IZ, sa mladim hafizom koji je član ovog džemata. Kad je u pitanju vjerski život desile su se neke lijepe stvari. Desila su se i kadrovska osvježenja. Donja Jablanica dobila je stalnog imama. Tu su mladi imami na čelu sa glavnim imamom Ekremom efendijom. Tu je i bogato iskustvo naših starijih kolega koji ovdje rade dugi niz godina poput Mesuda ef. Ćosića. Naravno, sjetit ćemo se i Semin ef. Lepare koji je dugi niz godina bio u Ostrošcu. I hafiz je osvježenje. On će dati doprinos u širenju kur'anske pismenosti u našoj Jablanici.“

U svom govoru muftija Dedović je je podvukao da smo mi zajednica kontinuiteta, da ona ima svoj lanac koji vodi  do plemenitog Muhammeda, alejhi-s-elam, da su se naši veliki preci, veliki ljudi, veliki alimi bavili Kur'anom, i islamskim naukama. Svoje obraćanje zaključio je konstatacijom da je sretan i zadovoljan da JE jedan daroviti postdiplomac sa Burch univerziteta u Sarajevu postao hafiz, te da će zajedno sa imamima u Jablanici činitI tim koji će znatan dio svojih resursa pokloniti Islamskoj zajednici.

Poslije govora muftije Dedovića četverica hafiza proučila su po odlomak iz Kur'ana Časnog. Posljednje sure iz Kur'ana pročio je hafiz Čilić, dok je hafisku dovu proučio njegov muhaffiz hafiz Alija ef. Rahman.

Hafiz Haso ef. Popara, izaslanik reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića, uručio je hafisku diplomu mladom hafizu. Potom je u svom govoru citirao i komentirao ajete iz Kur'ana i hadise koji govore o Kur'anu kao amanetu. Kazao je da su amanet Kur'ana nama donijeli drugi. Jedan od prvih hafiza koji je došao u Bosnu bio je Arap-hodža. Ulema se stotinama godina trudila da otkrije koje mu je pravo ime. Nagađalo se da je bio prvi muderris Gazi husrev-begove medrese. Zahvaljujući internetu pouzdano se saznalo da je riječ o Muhamedu, sinu Hamzinu, rođenom na srednjem istoku u Aziji.

Muhaffiz Alija ef. Rahman kazao nam je: „Ovo je osmi hafiz kome sam bio muhaffiz. Posebno mi je drago raditi sa mladim ljudima koji su svjetovno obrazovani od osnovne škole do fakulteta, kakav je slučaj sa hafizom Anisom. Imam još učenika koji vrijedno rade. Jednog već spremamo za komisiju.“

Na kraju oficijelnog programa čestitke je uputio i predsjednik MIZ Jablanica Ramiz Zahirović.

Iz biografije mladog hafiza Anisa ef. Čilića

Anis Čilić rođen je 5. 7.  1993. godine u Jablanici. Osnovnu školu Suljo Čilić završio je u rodnom gradu, a potom Tursko-bosanski koledž u Sarajevu. Diplomirao je genetiku i bioinžinjering na Internacionalnom Burch Univerzitetu u Sarajevu, a trenutno je 2. godina master-studija na istom odsjeku. Hifz je počeo učiti u oktobru 2014. sa muhafizom Alijom ef. Rahmanom. Sa učenjem stranica je završio 28. 03. 2016., a potom su uslijedile pripreme za izlazak pred Komisiju Rijaseta. Hifz je pred Komisijom položio 14. 02. 2017. Inače, hafiz Čilić živi s roditeljima, te mlađim bratom i sestrom. Oni su bili velika podrška.

Razgovor s hafizom

Koliko će hifz utjecati na to da ti Kur'an bude neiscrpna tema i na naučnom planu, pogotovo iz tvoje uže oblasti - genetike?

Kur'an je inspiracija za sve. Svako od nas može se pronaći u Kur'anu. Bilo koji naučnik inspiraciju može pronaći u Kur'anu. Kur'an pomaže da ljudi razvijaju neke načine razmišljanja, a imaju i kur'anske mudžize koje pomažu da se otkrije nešto novo ili da se usavrši na nekom od naučnih polja.

Kako te tvoji Jablaničani, pogotovo populacija tvojih vršnjaka vide sada kao hafiza i uskoro magistra prirodno-matematičkih nauka?

Nisam tu puno boravio tako da ne mogu dati cjelovit odgovor. Hvala Bogu, budi se ljubav prema Kur'anu i u našoj Jablanici.

Kakva bi bila tvoja poruka?

Poručio bih omladini da uči Kur'an, a s Kur'anom doći će i bereket. On će im osvijetliti put i pomoći da prevladaju životne poteškoće. Želja bi mi bila da se tradicija hifza nastavi i u mom rodnom gradu.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine