digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Zahtjevna akcija spašavanja i izvlačenja preko kanjona

Autor: Ale Kamber April 08, 2017 0

Autor ovog teksta se slučajno u dane vikenda, 1. i 2. aprila 2017.godine, zadesio u Sarajevu. Kao dugogodišnji planinar i ljubitelj prirode, zahvaljujući lijepom vremenu i društvu koje je imao, zaputio se put Bjelašnice, Umoljana, Tušila i padina Visočice.

Spletom okolnosti imao je priliku prisustvovati jednoj od dvodnevnih vježbi članova Gorske službe spašavanja - Stanice Sarajevo, pojačanih sa trojicom spasilaca iz Hadžića. Spretni spasioci, njih 25, uvježbavali su tehnike sistema za osiguravanje, rada sa različitim transportnim sredstvima, spuštanja, podizanja i prebacivanja povrijeđenih preko kanjona, što je bila i najzahtjevnija vježba, a koju je reporter Preporoda zabilježio i perom i kamerom. Uz uobičajenu spasilačku opremu, korištena su i improvizovana transportna sredstva na izuzetno zahtjevnom terenu, a baza spasilaca bio je planinarski dom Vrela u Tušilima, gdje se nakon uspiješno okončanih vježbi nastavljalo druženje. Oba dana prepun planinara i izletnika bio je i susjedni planinarski dom Visočica.

"Uz sjajno druženje, ali i ozbiljan i naporan timski rad, još jednom smo pokazali znanje, uvježbanost, dobru organizaciju, a i spremnost na naporan i timski rad, što je i najbitnije ", kazao je član sarajevskog GSS-a Faruk Memić. I on i ostali članovi sarajevske GSS, sa kojima smo kontaktirali, izrazili su zadovoljstvo lijepim vremenom, koje ih je poslužilo, kao i ozbiljnošću rada kao da se radilo o stvarnoj situaciji i spašavanju stvarno unesrećenog građanina na vrletima planine i preko kanjona Tušilovske rijeke.

Nek mu je Bog na pomoći

Jedna od najuzbudljivijih scena spašavanja bila je spuštanje unesrećenog niz strme litice planine, a potom prebacivanje uz pomoć nosila i užadi preko prilično dubokog kanjona Tušilovske rijeke, koja je hučila, žureći prema Rakitnici, u ambis njenog kanjona podno Visočice, na tromeđi s Bjelašnocom i Prenjom, i dalje prema Neretvi, nedaleko od Boračkog jezera.

Kad su spasioci "unesrećenog" uvezali za nosila, zakačili za transportnu užad i počeli vući iznad kanjona, jedan od kolega je, nimalo u šali, već krajnje ozbiljno rekao: "Nek mu je Bog na pomoći". I, zaista, premda su sve mjere predostrožnosti poduzete, u ovakvim situacijama, makar se i o vježbi radilo, nikad se ne zna, jer, nezgode se mogu desiti i problemi iskrsnuti i zbog najmanje nepažnje. No, ovoga puta, kao i mnogo puta ranije, sve je ispalo kako valja. Klinovi zabijeni u čvrste stijene, prethodno izbušene bušilicama na baterije, izdržali su, a izdržali su i profesionalni konopi i koturi. "Unesrećeni" je prebačen na drugu stranu kanjona, te nakon dodatno "ukazane pomoći" uspješno "transportiran" s mjesta "nesreće".

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine