digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Swity d.o.o. Gradačac: Bosanski sokovi na policama njemačkih tržnih lanaca

Gradačac, 15. maj 2017. – Tvornica za preradu voća i povrća Swity d.o.o. iz Gradačca ostvarila je još jedan značajan ulazak na nova tržišta, kao i otvaranje saradnje sa novim kupcima. Tako su na tržište Njemačke isporučene prve količine sokova u staklenoj ambalaži 200 ml jabuka 100 %, borovnica, breskva, šljiva, višnja i jagoda, pod vlastitim brandom Swity, prilagođene zahtjevima ovog tržišta.

“Uz ovaj veoma značajan ulazak na njemačko tržište, također, ostvaren je i prodor prema novim kupcima, tako da je došla i prva narudžba iz slovenskog Mercatora za marmelade 20 g iz tzv. HORECA programa. Džemovi i extra džemovi pod brandom Fruby uskoro stižu na tržište Mađarske, a vode se i pregovori sa potencijalnim kupcem tetra pak sokova za tržište UAE i šire regije Arapskog zaljeva”, izjavio je Haris Salihbašić direktor Swity d.o.o.

Bosanskohercegvački prerađivač voća i povrća Swity d.o.o. iz Gradačca, vlasnik poznatih Vegafruitovih brandova, nakon pokretanja proizvodnje na ovaj način nastavlja sa otvaranjem novih tržišta, ali i sa kontinuitetom širenja već osvojenih za svoje  Swity sokove, Fruby džemove i Vegy pasterizirano povrće. Prije nekoliko mjeseci, prve količine Swity sokova isporučene su u zemlje Arapskog zaljeva i već se nalaze u poznatom Dubai - Geant Hipermarketu.

“Zanimljivo je da s obzirom na visoke zahtjeve koje u cjelosti ispunjavamo, nekako lakše prodiremo na inozemna tržišta”, kazao je Salihbašić, koji je naglasio da je u planu dalje širenje  plasmana na tržištima SAD-a, Danske, Švicarske, i drugih zemalja.

Trenutno od proizvodnje u ovoj fabrici živi 70 radnika i njihovih porodica, ali i nekoliko hiljada kooperanata. U prošloj godini otkupljeno je oko 4.000 tona voća i povrća. Nakon zaustavljanja rada pogona, krajem prošle godine AS GROUP je preuzela distribuciju svih Vegafruitovih brandova, investirala u ponovno pokretanje proizvodnje, i na taj način spasila radna mjesta.

Cjelokupan proces proizvodnje odvija se po originalnoj tradicionalnoj domaćoj recepturi. Koristi se isključivo svježe voce i povrće u procesu proizvodnje kontroliranog kvaliteta. Svi sokovi su bez konzervansa i zaslađivača, jer većina zaslađivača koji se mogu naći u sokovima plasiranim na našem tržištu, nije primjerena u ishrani i dio istih je  zabranjena u EU.

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine