digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

U Bihaću obilježen Dan bijelih traka

Autor: N. Horozović Juni 02, 2017 0

Dan bijelih traka se u Bosni i Hercegovini i velikom broju evropskih gradova obilježava kao dan podsjećanja na početak genocida u Prijedoru nad nesrpskim stanovništvom. Mreža mladih Medžlisa Islamske zajednice Bihać je pripremila prigodan program tim povodom

Adis-ef. Skalić, član koordinacionog tima Mreže mladih Medžlisa Islamske zajednice Bihać naglašava neophodnost obilježavana ovakvih događaja pogotovo sa ciljem da okupi što više mladih ljudi.

"S obzirom da obrazovni sistem mladim ljudima mnogo toga prešućuje, Islamska zajednica je kao predvodnik očuvanja sjećanja na našu skoriju prošlost preuzela obavezu obilježavanja ovakvih i sličnih datuma. Mreža mladih kao platforma koja okuplja mlade ljude je pozvana i prozvana da obilježi svaki važan datum, ali da realizira i sve druge aktivnosti od značaja za mlade ljude."

Okupljanje je počelo u 10 sati gdje su svim prisutnim građanima podijeljene bijele trake koje su svezali za nadlakticu ruke i time održali sjećanje na sve one žrtve genocida koji su morali obilježiti svoje kuće bijelim čaršafima, što je bio znak da se u tim kućama može ubijati, silovati i uzurpirati imovina. Potom se prisutnima obratio ratni komandant 5. korpusa Armije R BiH Hamdija Abdić Tigar i muftija Bihaćki Hasan-ef. Makić, koji je ujedno bio i svjedok tog vremena i osoba koja je na svojoj koži, kroz logor, osjetio sve nevolje koje su snašle nesrpske stanovnike na području Prijedora.

"Kao da nije prošlo 25 godina. U mojim sjećanjima i danas odjekuje galama policajaca i vojnika, odjekuje plač djece i žena, jauci logoraša i zvukovi raznog oružja s kojima su zlikovci oduzimali živote nevinih." - istakao je Muftija.

Nakon kratkih obraćanja na trgu pred džamijom Fethija krenuo je defile kroz bihaćko korzo do Islamskog pedagoškog fakulteta gdje je prikazan dokumentarni film Avde Huseinovića "Prijedorska polja smrti". Prije same projekcije filma prisutnima se obratio glavni imam Medžlisa IZ-e Bihać, Mensur-ef. Ćehić i istakao značaj obilježavanja ovakvih događaja citirajući Kur'anski ajet koji glasi: "Ti podsjećaj, a podsjećanje će vjernicima od koristi biti.", te najavio još brojne aktivnosti Medžlisa Islamske zajednice, te Mreže mladih.

Značajan broj građana se odazvao ovom pozivu i dao svoj doprinos u obilježavanju ovog datuma, među kojima su i gradonačelnik grada Bihaća Šuhret Fazlić, te vjećnici gradskog vijeća Bihać koji su prekinuli redovnu sjednicu kako bi prisustvovali ovom događaju, te učenici srednjih škola i studenti bihaćkog univerziteta.

Jedan od učesnika je i Mirzet Škrgić koji, iako srednjoškolac, ne može prihvatiti činjenicu da se o zločinima šuti i da kao mlad čovjek ima nadu da će doći vrijeme kada će se o zločinama javno pričati i kada će žrtva dobiti svoju satisfakciju. Učenik medrese „Džemaludin-ef. Čaušević“ Omar Mujagić je zahvalan Mreži mladih što je kroz ovu aktivnost ušao u dublje istraživanje onoga što se desilo na području Prijedora.

Mreža mladih Medžlisa Islamske zajednice Bihać je novi projekat koji ima za cilj da animira, okupi i aktivira mlade ljude u projekte od opšteg značaja za širu društvenu zajednicu. Ovo je prva aktivnost koordinacije i najava da će u narednom periodu ovakvih manifestacija i događaja biti u kontinuitetu.

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine