digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Obilježena 24. godišnjica stradanja Bošnjaka općine Travnik

Autor: Edin Memić Juni 09, 2017 0

U nedjelju, 4.6. tekuće godine na Velikoj Bukovici u organizaciji Boračkih organizacija općine Travnik obilježena je 24. godišnjica stradanja Bošnjaka općine Travnik

 

Aktivno učešće u organizaciji uzeo je i Medžlis IZ Travnik koji je kroz animiranje džematlija preko svojih imama, značajno doprinjeo kvalitetnoj i uspješnoj organizaciji. Ova manifestacija se upriličuje svake godine početkom mjeseca juna kada se evocuiraju uspomene na mjesec juni 1993.g. kada su pripadnici HVO-a u ovom malom bošnjačkom selu ubili 10% civila Bošnjaka, a određen broj njih odveli u zarobljeništvo u Skradno, općina Busovača, a koje su prethodno maltretirali na najrazličitije načine, pljačkali i koristili kao živi štit.

Vjerski dio programa izveli su imami MIZ Travnik učenjem sure Jasin i hatma-dovom za šehide Velike Bukovice, dok su nekoliko prigodnih ilahija izveli članovi hora Gazi-aga iz džemata Šarena džamija. Posebnim tačkama predstavili su se učenici nekih osnovnih škola sa područja općine Travnik. Okupljenim gostima koji su na plato Velike Bukovice pristigli sa cijelog područja Općine obratili su se: Nijaz Delić predsjednik organizacionog odbora Manifestacije, zatim komandant Zijad Čaber ispred Boračkih udruženja održavši čas historije, načelnik Općine Travnik te mr. Aljo-ef. Cikotić ispred IZ-e. Nakon amnifestacije za sve goste upriličen je zajednički iftar u organizaciji RO Merhamet.

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine