digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Specifičnost Tomašice u odnosu na srebreničke i druge masovne grobnice

Autor: Sence agency Novembar 18, 2017 0

Na suđenju bivšem komandantu VRS Ratku Mladiću svjedoči forenzički patolog iz Velike Britanije Džon Klark/John Clark, autor izvještaja o obdukciji tijela ekshumiranih iz masovne grobnice u Tomašici, kod Prijedora.

Tokom četvoromjesečnog rada u Centru za obdukciju i identifikaciju "Šejkovača" u Sanskom Mostu, Klark je pregledao 400 vreća sa posmrtnim ostacima i 34 vreće sa artifaktima. U vrećama sa posmrtnim ostacima je bilo 293 kompletnih i 107 dijelova tijela kao što su noga, lobanja, nadlaktica i slično.

Dr Klark i drugi patolozi koji su vršili obdukciju su bili iznenađeni činjenicom da su posmrtni ostaci bili jako dobro očuvani. U velikom broju slučajeva su pronađeni i ostaci tkiva u kojima su se nalazili dijelovi metaka. Neka tijela su bila u tako dobrom stanju da se jasno vidio obris tijela, a u jednom slučaju i tetovaža na koži što je, objasnio je dr Klark, prilično neobično s obzirom da je proteklo dvadeset godina od smrti. Osim toga, na površini leševa su primijećeni tragovi plave boje što je, po njegovim riječima, posljedica prisustva određene vrste minerala u tlu.

Tokom obdukcije dr Klark je zaključio da je najveći broj žrtava ustrijeljen. Mnogi su bili pogođeni sa jednim, dva ili tri hica, dok je u dva slučaja utvrđeno osam ili devet pogodaka. Najveći broj ozljeda je uzrokovan projektilima velikih brzina, a manji broj mecima iz pištolja. Ono što je specifično za masovnu grobnicu u Tomašici u odnosu na srebreničke i druge masovne grobnice u BiH i Hrvatskoj je veliki broj prostrijelnih rana na glavi (35 posto), od kojih se većina (45 posto) nalazi na stražnjem dijelu glave. Slično tome, većina ozljeda na trupu (59 posto) je na stražnjem dijelu tijela.

Odjeća je, po riječima dr Klarka, također bila prilično dobro očuvana. Moglo se jasno vidjeti da na tijelima nije bilo nikakve vojne opreme. Žrtve su bile odjevene u "običnu"" odjeću kao što su pantalone ili kratke hlače, košulje ili majice kratkih rukava, a obuća je bila lagana, ljetna. Na nekim od tijela bilo je više slojeva odjeće, što je privuklo pažnju Mladićevog branioca Branka Lukića. On je u prvom dijelu unakrsnog ispitivanja ukazivao da višeslojno oblačenje nije bilo u skladu sa ljetnim periodom kada žrtve, po nalazima vještaka, ubijene. Dr Klark je objasnio da je takvih slučajeva bilo jako malo, najviše dvadesetak. Osim toga, dodao je, i tokom ljetnog vremena moglo se dogoditi da su večeri bile hladne.

Odgovarajući na pitanja branioca dr Klark je rekao da on ne može da apsolutno isključi mogućnost da je neka od žrtava stradala u borbi. 

Svjedočenje Brune Franjića u slučaju Ratko Mladić.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine