digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Redovna skupština IZB u SAD-u

Autor: April 02, 2019 0

U subotu 30. marta 2019. godine u Tampa Bay, FL je održana redovna skupština Islamske Zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike.

Džemat domaćin je bio Islamic Community of Bosniaks Tampa Bay koji je na čelu sa Jasmin ef. Latifovićem i predsjednikom Danijalom Jakupovićem dočekao brojne imame, delegate i druge goste. Vrijedne džematlije ove zajednice Bošnjaka na Floridi su učinile dosta da se gosti osjećaju fino i komforno. U ime svih gostiju želimo da im se zahvalimo i da zamolimo Allaha da ih obilato nagradi. Amin!

Nakon registracije 84 delegata iz 45 džemata koji djeluju u okrilju IZBSA, skupština je tokom cjelodnevnog rada raspravljala o nizu različitih tačaka od izuzetne važnosti za uspjeh kako naših džemata, tako i za uspjeh za cijelu zajednicu. Muftija za Sjevernu Ameriku, dr. Sabahudin ef. Ćeman se osvrnuo na ispunjavanje kratkoročnog plana prezentovanog na zasjedanju Sabora IZBSA održanom u Atlanti prije nekoliko godina. Muftija je se takodjer osvrnuo na obaveze, izazove i potrebe koje se nalaze pred našim džematima. 


Prisutnima je prezentovan projekat kupovine objekta muftijstva u Washington, D.C., te akcije koje su do sad provedene u vezi otplate istog. Svi prisutni su bili divno iznenađeni nastupom jednog od delegata koji je Islamskoj Zajednici pozajmio $400,000 (četirsto hiljada dolara), kako bi na vrijeme isplatili objekat. Delegati su na sebe preuzeli obavezu da nadju rješenje da se pozajmica vrati do kraja godine, ako Bog da. 

Delegati su diskutovali o finansijskom stanju zajednice, te uskladjivanju pravnih akata. Kao i uvijek, prezentovani su projekti IZBSA koji su dati na amanet delegatima da predstave informacije u svojim džematima. 
 

Tokom večernjeg programa je održan tradicionalni vjerski program u kojem su učestvovali svi imami, brojni gosti i domaćini.
 SkupstinaIZBSA2019 1 800x600

Nedjelja je rezervisana za seminar za predstavnike džemata sa ciljem jačanja produktivnosti rada džematskih odbora, te poboljšanja medjuljudskih odnosa u džematu. U ponedjeljak i utorak imami učestvuju u seminaru koji će se prije svega fokusirati na rad mektebske nastave, savremena fikhska pitanja s kojim se susrećemo živeći u Sjevernoj Americi, te će se osvrnuti na potrebe za nadolazeći ramazan.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine