digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Sidnej: Potreba za proširenjem džamije u Penshurstu

Džamija u Sidneju - Penshurst Džamija u Sidneju - Penshurst

Specifičnost ove džamije jeste ljubav muslimana različitog etničkog porijekla prema njoj i bošnjačkom džematu, kojeg predvodi hafiz mr. Ensar ef. Ćutahija koji godinama uči hatmu predvodeći namaz

Iz printanog izdanja 

 

Džemat Penshurst u Sidneju egzistira oko 35 godina i živi je svjedok radničke,  izbjegličke sudbine ponosnih Bošnjaka koji su svoj život nastavili u dalekoj i naprednoj Australiji. Naselje Penshurst jedno je od poznatih dijelova Sidneja, a džamija se nalazi na atraktivnoj lokaciji na kojoj je nekada bila crkva, čiji su vlasnici odbili mnogo veće svote novca od drugih prilikom prodaje, a uzeli manji iznos od Bošnjaka koji su imali nijet tu otvoriti džamiju i nastaviti spominjati Božije ime, što je bila i želja pripadnika ove crkve. 

Džamija postala pretijesna

“Naše najstarije džematlije, od kojih su mnogi i preselili s Ovog svijeta, svojim nesebičnim zalaganjem na razne načine su zaslužni da mi danas imamo džamije i mesdžide na kojima nam mnogi zavide. Bošnjake u Australiji svi znaju kao vrijedne ljude, koje poštuju i na koje se mogu bratski osloniti. Allahu zahvaljujemo pa je naša džamija postala pretijesna da primi sve one koji dođu u džamiju. Naša Penshurst džamija je u potrebi za renoviranjem i unutarnjim proširenjem prostora kako bi bila još funkcionalnija i uređenija. Ima nešto posebno vezano za nju što se riječima opisati ne može. Vlada tu neki mir, neka neopisiva ljepota. To kažu svi, zato je i toliko vole. Zato joj se uvijek vraćaju“, kazao je imam džemata hafiz mr. Ensar ef. Ćutahija. Planirano proširenje džamije uključuje izgradnju munare u visini od 16 metara, dvije razine za klanjanje, kao i popratne prostorije koje su važne za jednu džamiju. 

hafiz

Hafiz mr. Ensar Ćutahija - godinama uči hatmu predvodeći namaz

Ljubav prema džamiji i Bošnjacima

U džamiju dolazi, pored Bošnjaka, veliki broj muslimana različitih nacionalnosti da čuju hutbu na engleskom i arapskome jeziku, koju predvodi efendija Ćutahija, klanjaju teravih-namaz u prepunoj džamiji s Bošnjacima ili jednostavno da provedu vrijeme u džamiji koja se prepoznaje po urednosti i čistoći. Najveća se potreba za proširenjem primijeti petkom kada ljudi moraju skoro na ulici klanjati, uz ramazan i, svakako, na bajram-namazima. Specifičnost ovog džemata je i što njihov efendija hafiz Ćutahija već godinama predvodi namaze, na kojima se uči naglas, tako što uči hatmu.

Untitled

 

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine